Teknoloji

Adidas üç boyutlu baskı yöntemiyle spor ayakkabı üretmeye hazırlanıyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

adidas futurecraft 4dGelecek yıldan itibaren şirketler üç boyutlu yazıcılardan prototipler çıkarmayı bırakacak ve artık bunların seri üretimine başlayacak. En azından Adidas’ın, Futurecraft 4D olarak adlandırılan ayakkabı modeliyle yapmayı planladığı bu yönde.

Spor malzemeleri üreticisi bir süredir üç boyutlu baskı ve üretim teknikleriyle ilgileniyordu, ancak 2018 ile birlikte bu alandaki çalışmalarını yoğunlaştırmayı hedefliyor. Futurecraft 4D adlı yeni ayakkabısı Sürekli Likit Arayüz Üretimi olarak Türkçeleştirebileceğimiz bir süreçten yararlanıyor. Ayakkabı tabanı likit polimer reçinesinden alınıyor ve ultraviyole ışınlarla kalıplanıyor.

adidas-futurecraft-4d-080417-2Silikon Vadisi’nde bulunan Carbon adlı şirket bu yöntemi geliştirdi. Şirketin belirttiğine göre bu yöntem geleneksel eklemeli baskı yöntemine göre daha hızlı ve daha iyi sonuç veriyor. Ayrıca kullanılan materyallerin de püskürtmeyle kalıplanmış plastikten daha esnek ve güçlü olduğu söyleniyor. Aşağıdaki videoda Carbon’un yönteminin nasıl işlediğini görebilirsiniz. Bu yöntem sayesinde şirketlerin 3D baskıyı kullanarak seri üretim gerçekleştirme isteği de hayata geçebilir. Adidas, bu yöntem ile 5000 çift Futurecraft 4D spor ayakkabı üretmeyi planlıyor.

Ayakkabılar 2017 yılı içinde satışa sunulmaya başlanacak ve gelecek yılın sonuna gelindiğinde Adidas 100 bin çift ayakkabının üç boyutlu baskısını gerçekleştirmiş olacak. Tek bir ayakkabı çiftinin maliyetinin ne kadar olduğu bilinmiyor, ancak Adidas Futurecraft 4D’nin yüksek fiyatlı lüks bir ürün olacağını işaret ediyor.

İLGİLİ HABERLER