Teknoloji

Adblock Plus iOS için reklam engelleme özellikli web tarayıcısını yayınladı

adblock-browser-ios-090915

Popüler reklam engelleme yazılımı Adblock Plus iOS için bağımsız bir internet tarayıcısı çıkardı. Geçtiğimiz mayıs ayında Android için beta olarak çıkan Adblock Browser şimdi Apple’ın App Store uygulama mağazasına girerek iOS’e de gelmiş oldu.

Şirket bu yeni yazılımını internette web sayfalarında gezinirken reklamları engellemenin bir yolu olarak pazarlıyor, ancak başka yararlarının olduğunu da belirtmeden geçmiyor. Örneğin kullanıcılar Adblock Browser sayesinde zararlı yazılımlardan korunuyor, pil ömürlerine katkıda bulunuluyor, ayrıca mobil veri paketlerinde tasarruf sağlanıyor. Bütün reklamlar varsayılan şekilde engellenmiş şekilde belirlenebilirken, beyaz listeye siteleri ekleyerek onlarda gösterilen reklamların engellenmemesini sağlayabilirsiniz.

İnternet tarayıcısının tam da Apple’ın iOS 9’un çıkışını açıklayacağı günün hemen öncesinde yayınlanması gerçekten de zamanlamanın ilginç olmasına yol açtı. Adblock Browser ile iPhone ve iPad’lere ilk kez reklam engelleme özelliği gelmiş oldu. Daha önce kullanıcıların cihazlarını jailbreak etmeleri ve daha sonra reklam engelleyici uygulamaları kurmaları gerekiyordu.

Yayıncıların en büyük gelir kaynakları sayfalarda yayınlanan reklamlar. Reklam engelleme yazılımlarının giderek daha fazla kullanıcı tarafından kullanılması reklam gelirlerinin de olumsuz şekilde etkilenmesine neden oluyor. Bununla birlikte Facebook, Apple gibi şirketler web sayfalarından farklı deneyimler geliştirerek web sayfalarına alternatif gösterim alanları oluşturuyor, bu da web sayfalarında yayınlanan reklamlardan elde edilen gelirleri azaltıyor. Örneğin Apple, iOS 9 ile birlikte Haberler olarak adlandırılan, web sayfalarındakine göre daha sade ve yalın hâlde haber ve yazı gösterimi sunan bir uygulama getiriyor. Haberler içinde de bir reklam modeli olacak, ancak bunun sonucunda web sayfaları üzerinden doğrudan elde edilen reklam gelirleri azalacak.

Adblock Plus’ın kurucularından Till Faida, konuyla ilgili olarak yayınlanan basın bülteninde, reklam engelleme uygulamalarını iOS kullanıcılarına ulaştırmanın kendileri için çok önemli olduğunu; ABD gibi yerlerde iOS platformunun popülaritesi göz önünde bulundurulduğunda bu uygulamayı Apple App Store’da yayınlamanın kritik nitelik taşıdığını kaydetti. Apple’a da bu projede kendileriyle birlikte çalıştığı için minnetlerini sundu, geliştiricilere ek reklam engelleme araçları sunacak iOS 9’u merakla beklediklerini de dile getirdi.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER