Teknoloji

Trump yönetimi Venezuela’nın sanal para birimini yasakladı

abd venezuelaVenezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, geçtiğimiz aralık ayında ülkesini bulunduğu ekonomik darboğazdan kurtarmak için sıra dışı bir hamle yapmış ve Petro isimli bir sanal para çıkarmıştı. Maduro, böylelikle ABD ve diğer ülkeler tarafından uygulanan yaptırımları da aşmayı hedeflemişti. Ancak ABD Venezuela liderinin planını uygulamasına daha fazla izin vermedi.

Petrol, Venezuela’nın en önemli yeraltı kaynakları arasında bulunuyor. Ülkenin kripto para biriminin adının Petro olmasında da bu durum önemli bir rol oynuyor. Her bir Petro, bir varil petrolle destekleniyor. Kripto paranın Venezuela’ya ne kadar yardımcı olduğu bilinmese de, Trump yönetimi Petro’nun ABD sınırları içinde kullanımını yasaklayan bir başkanlık kararı yayınladı.

Söz konusu karar, 9 Ocak 2018 veya sonrasında Venezuela hükümeti tarafından yayınlanan tüm dijital paralar ile yapılacak işlemleri kapsıyor. Maduro, geçtiğimiz aralık ayında yaptığı açıklamada yaklaşık 100 milyon kripto para yayınlamayı planladıklarını belirtmişti. Bu paraların toplam değerinin ise yaklaşık 6 milyar dolar civarında olacağı ifade edilmişti.

Bu karar ile ABD Venezuela üzerine uyguladığı yaptırımların etrafından dolaşılmasını engellemeyi amaçlasa da, ülkede federal kurumların kripto paraları genel olarak yakından izlediğini belirtmek gerekiyor.

İLGİLİ HABERLER