Teknoloji

ABD Uluslararası Uzay İstasyonu operasyonunu 2030’a kadar uzattı

abd uluslararası uzay istasyonu
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

ABD, Uluslararası Uzay İstasyonu operasyonunu 2030’a kadar uzattı. Konuyla ilgili açıklama, geçtiğimiz cuma günü NASA tarafından yapıldı. Baş yönetici Bill Nelson’ın imzasıyla yapılan açıklamada şu ifadeler yer alıyor: “Uluslararası Uzay İstasyonu, 20 yılı aşkın bir süredir barışçıl ve bilimsel uluslararası iş birliğinin sembolü olmuş durumda. Burada insanlığa katkı sağlayacak devasa bilimsel, eğitimsel ve teknolojik gelişmeler kaydedildi.”

ABD’nin Uluslararası Uzay İstasyonu’yla ilgili kısa vadeli planlarından vazgeçmesi beklenmiyordu. Ancak NASA’nın açıklaması, ABD ve istasyonun paydaşlarından biri olan Rusya arasındaki ilişkilerin gerildiği bir dönemde yapılması nedeniyle önem taşıyor. Rusya, 2021’de ABD’nin bir diğer rakibi olan Çin’le de uzay alanındaki iş birliğini kuvvetlendirmişti.

2021’in sonbaharında Uluslararası Uzay İstasyonu’nda ABD’nin Rusya’yı sorumlu tuttuğu iki acil durum yaşanmıştı. Ekim ayında istasyona bağlı Rus uzay aracının test ateşlemesi yapması istasyonu yerinden oynatmış ve personel kısa süreliğine istasyonu terk etmek zorunda kalmıştı. Söz konusu uzay aracı, uzayda çekilecek ilk filmin ekibini istasyona getirmişti.

Kasım ayında ise uydu enkazları nedeniyle istasyonun mürettebatı sığınaklara girmek zorunda kalmıştı. Uydu enkazlarının Rusya’nın füze denemesinin ardından oluşması nedeniyle ABD, Rusya’yı kınamıştı. Rusya ise olayla ilgili bir sorumluluk kabul etmemişti.

ABD, Uluslararası Uzay İstasyonu ile ilgili planlarına bağlı kalacağını duyurmanın yanı sıra başka bilgiler de paylaştı. NASA, Mars’a insanlı yolculuk ve Ay’a bir kadın ve farklı renkten birini götürmeyi hedefleyen Artemis projesinin de sürdüğünü belirtti.

İLGİLİ HABERLER