Teknoloji

ABD Senatosu ZTE’nin önünü açtı

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

abd senatosuZTE geçtiğimiz nisan ayından bu yana ABD Ticaret Bakanlığı tarafından uygulanan ithalat yasağından kurtulmak için mücadele ediyor. Söz konusu yasakla birlikte 2020’li yılların ortasına kadar ZTE’nin cihazlarında Amerikan ürün ve servislerini kullanmasının önüne engel koyulmuş, bu da şirketi kepenklerini indirme noktasına getirmişti. Ancak ABD Başkanı Donald Trump’ın devreye girmesiyle başlayan süreçte ABD Senatosu tarafından atılan son adımla birlikte ZTE’nin önündeki engeller tamamen kalkmış gibi görünüyor.

ZTE’nin ayakta kalmasına yönelik süreci ABD Başkanı Trump ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping başlatmıştı. Bu süreçte ZTE’nin ceza ve teminat ödemesi, yönetim kurulunu ve üst düzey yönetimini değiştirmesi gibi çeşitli koşulları olan bir eylem planı oluşturulmuştu. ZTE bu eylem planını uygularken, ABD Kongresi bu planı boşa çıkarabilecek başka bir tasarıyı gündeme almıştı. Ulusal Güvenlik Onay Yasası olarak adlandırılan tasarı Temsilciler Meclisi’nden geçtiği için ZTE’nin geleceğindeki belirsizlik de tam anlamıyla ortadan kalkmamıştı. Ancak Senato söz konusu tasarıyı ZTE ile ilgili maddeyi çıkararak onayladığı için şirketi bekleyen tehlike büyük ölçüde bertaraf edilmiş oldu.

ZTE, ABD Ticaret Bakanlığı ile vardığı anlaşma çerçevesinde 1 milyar dolar ceza ödemiş ve 400 milyon dolarlık da bir teminat yatırmıştı. Eylem planının gereklerini yerine getiren şirkete ağustos ayına kadar ABD’den ürün ve servis satın alabilmesi için izin verilmişti. Senatonun kararının ardından şirketin faaliyetlerine ağustos ayı ve sonrasında da devam etmesinin önünde somut bir engel kalmamış oldu.

ABD Senatosu, ZTE’nin önünü açan kararı büyük ölçüde Cumhuriyetçi senatörlerin verdiği oylarla aldı. İlgili yasa, ABD Başkanı Donald Trump tarafından onaylandıktan sonra ZTE’nin önünde hiçbir engel kalmamış olacak.

İLGİLİ HABERLER