Teknoloji

ABD Başkanı Trump’tan Huawei’nin canını sıkacak açıklama

huawei developer accelerator

ABD yönetimi ve Huawei arasındaki gerginlik hafta sonuna girilirken yeni bir boyut kazandı. ABD Başkanı Donald Trump, Birleşik Devletler’in Huawei ile iş yapmayacağını açıkladıBloomberg‘in haberine göre Trump, bunun yanı sıra Amerikan şirketlerinin Huawei ile çalışmasına imkan tanıyan lisanslama sistemini de askıya alıyor.

Trump, basın konferansı sırasında “Huawei ile iş yapmayacağız.” ifadesini kullandı. “Bu, bir ticaret anlaşması yaparsak veya yapacağımız zaman anlaşmayacağımız anlamına gelmiyor, ancak Huawei ile iş yapmayacağız.” dedi.

Bloomberg’in belirttiğine göre, 50 farklı Amerikan şirketi, devletin uyguladığı yasak süreci sırasında Huawei ile iş yapmak için lisans başvurusunda bulundu. Yasak kararının uygulama sürecinin başında bulunan ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross, söz konusu lisanslar için kararların “bekleme” durumunda kalacağını kaydetti.

Ne Trump ne de kabinesindeki herhangi bir üye nedenini belirtmese de, Huawei kararının arkasında Çin’in ABD tarım ürünlerinin satın alımını iptal etmesi yatıyor. Huawei’nin tarımla herhangi bir ilgisi yok, ancak Trump sürmekte olan ABD-Çin ticaret savaşında Huawei yasağını bir koz olarak elinde tutuyor.

Geçtiğimiz mayıs ayında Trump Huawei’yi kara liste olarak nitelendirilebilecek “İşletme Listesi”ne eklemişti. Bu durum Amerika merkezli şirketlerin Huawei ile iş yapmasına fiilen yasak getirmişti. Bu durum Huawei’nin özellikle bireysel akıllı telefon pazarındaki geleceğini belirsizliğe itmişti. Çünkü bir akıllı telefon çıkarmak için gerekli olan donanım ve yazılımların üretiminde Amerikan şirketleri kilit rol oynuyor. Örneğin, Google Huawei’nin Android lisansını askıya alarak önemli bir tartışma başlatmıştı.

Sonrasında Trump, ABD şirketlerinin Huawei ile yeniden çalışmaya başlayabileceklerini kaydetmişti. Bunun için özel bir lisans başvurusunda bulunulması gerekiyordu. Son haber ise mayıs ayına, başladığımız noktaya geri döndüğümüzü gösteriyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER