Apple’ın gelecek ay tanıtması beklenen katlanabilir iPhone Ultra modeli, katlanabilir telefonların ilk örneklerinden bu yana devam eden toz ve kir kaynaklı ekran sorununa daha güçlü bir çözüm getirebilir. Samsung’un 2019’da satışa sunmaya hazırlandığı ilk Galaxy Fold, menteşe ve ekranın arasına yabancı maddelerin girebilmesi nedeniyle ciddi dayanıklılık sorunları yaşamış, şirket ön siparişleri iptal ederek cihazın tasarımında değişikliğe gitmek zorunda kalmıştı. Aradan sekiz nesil geçmesine rağmen iFixit tarafından gerçekleştirilen Galaxy Z Fold 8 incelemesi, benzer risklerin tamamen ortadan kalkmadığını gösteriyor. Apple’ın kendi katlanabilir telefonunu hazırlarken özellikle ekran kıvrımı ve menteşe dayanıklılığı üzerinde uzun süre çalıştığı öne sürülüyor. Bu nedenle iPhone Ultra’nın açıklanacak IP derecesi, Apple’ın söz konusu probleme ne ölçüde çözüm bulduğunu anlamak açısından cihazın teknik özellikleri arasındaki en dikkat çekici ayrıntılardan biri olacak.
Galaxy Z Fold 8’in IP48 sertifikası, cihazın suya karşı belirli seviyede koruma sağlamasına rağmen küçük katı parçacıklar konusunda aynı güvenceyi vermediğini gösteriyor. IP derecelendirmesinde ilk rakam katı maddelere karşı korumayı ifade ediyor ve Fold 8’in aldığı 4 seviyesi, 1 milimetreden küçük parçacıklara karşı tam koruma anlamına gelmiyor. iFixit’in söküm ve dayanıklılık incelemesinde de toz ile kumun menteşe mekanizmasına ulaşabildiği tespit edildi. Telefonun art arda açılıp kapatılmasının ardından menteşeden belirgin ezilme ve sürtünme sesleri geldiği, cihazın normal biçimde açılmamaya başladığı belirtildi. Menteşenin hem onarılması hem de değiştirilmesi güç bir bileşen olması, küçük parçacıkların zaman içinde iç mekanizmaya ulaşmasının kullanıcı açısından ekran veya menteşe değişimine kadar uzanabilecek bir risk oluşturabileceğini gösteriyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Katlanabilir iPhone Ultra önce yalnızca ABD’de satışa çıkabilir

Apple ilk katlanabilir iPhone’u çıkarmadan üçüncü nesil için çalışıyor

Apple’ın ilk katlanabilir telefonu için iPhone Ultra adı öne çıkıyor

iOS 27 kodu Apple’ın altı yeni iPhone planını ortaya çıkardı

Apple’ın iPhone X için resmi donanım desteği sona erdi
iPhone Ultra için IP derecesi belirleyici olacak
Apple’ın katlanabilir iPhone konusunda yedi yılı aşkın süre beklemesinin arkasında iki teknik konunun bulunduğu öne sürülüyor. Bunlardan ilki, katlanabilir ekran tamamen açıldığında orta bölümde görülebilen kıvrım iziydi. Apple’ın bu izi kabul edilebilir seviyeye indirebilmek için Samsung ile yürütülen ekran geliştirme çalışmalarına kendi mühendislerini de dahil ettiği belirtiliyor. Samsung’un Galaxy Z Fold 8’de kullandığı ekranın da benzer teknolojiden yararlandığı tahmin edilirken, 9to5Google’ın değerlendirmesine göre yeni modeldeki kıvrım izi artık oldukça zor fark ediliyor. Dolayısıyla ekran tarafındaki sorunun büyük ölçüde kontrol altına alınmış olabileceğine dair güçlü işaretler bulunurken, iPhone Ultra için asıl soru işareti menteşe mekanizmasının yıllar sürecek kullanımda göstereceği dayanıklılık ve yabancı maddelere karşı sağlayacağı koruma olarak kalıyor.
Apple’ın üzerinde durduğu ikinci konunun Samsung tarafından önerilen menteşe tasarımının sağlamlığı olduğu belirtiliyor ve bu problemin ancak haziran ayında tamamen çözülebildiği öne sürülüyor. Bir menteşenin binlerce açma ve kapama hareketinden sonra nasıl davranacağını kısa süreli incelemelerle belirlemek kolay değil. Buna rağmen cihazın IP derecesi, en azından toz ve küçük parçacıkların iç bölümlere ulaşma ihtimali konusunda daha tanıtım sırasında somut bir gösterge sağlayacak. IP standardında katı maddelere karşı koruma sıfırdan altıya kadar derecelendiriliyor; 6 seviyesi cihazın toz girişine karşı tamamen korunduğunu ifade ediyor. Bu nedenle iPhone Ultra’nın ilk rakamı 5 olan bir IP derecesine ulaşması Fold 8’e göre daha yüksek koruma sağlayacak, 6 seviyesine çıkması ise toz dayanıklılığı bakımından mümkün olan en yüksek sınıfa yerleşmesini sağlayacaktır.
Apple’ın mevcut geleneksel iPhone modellerinde ulaşabildiği seviye, şirketin katlanabilir model için karşı karşıya olduğu mühendislik farkını da ortaya koyuyor. Örneğin iPhone 17 Pro, IP68 sertifikasıyla listeleniyor ve buradaki 6 rakamı toza karşı en yüksek koruma seviyesini gösteriyor. Ne var ki hareketli bir menteşe ve katlanan ekran yapısı nedeniyle aynı korumayı katlanabilir bir telefonda sağlamak çok daha karmaşık bir tasarım gerektiriyor. iPhone Ultra’nın IP derecesi 6 ile başlarsa Apple, Samsung’un Galaxy Z Fold 8’de devam eden küçük parçacık riskini en azından sertifikasyon düzeyinde aşmış olacak; buna rağmen gerçek kullanım koşullarındaki uzun vadeli dayanıklılığı görmek için bağımsız testler ve kullanıcı deneyimleri gerekecek. Apple’ın gelecek ay yapacağı tanıtımın ardından yayımlanacak teknik özellikler bu konuda ilk net yanıtı verecek ve iPhone Ultra’nın katlanabilir telefonların uzun süredir devam eden toz kaynaklı zayıflığına ne kadar etkili bir çözüm sunduğunu değerlendirmeyi mümkün hâle getirecek.
Günün Öne Çıkan Fırsatları

REKLAM — Bu içerikte satış ortaklığı bağlantıları bulunmaktadır. Bu bağlantılar üzerinden yapılan alışverişlerden Teknoblog komisyon kazanabilir.





