Teknoloji

4.5G ile geçen bir yılın ardından durum raporu

turkcell-t70-inceleme-7Tam 1 yıl önce, 1 Nisan 2016 gecesi saat tam 00:00’da Türkiye’de yepyeni bir dönem başlamış, 4.5G şebekeleri resmen faaliyete girmişti. 4.5G faaliyete geçer geçmez yaptığımız ilk iş bulunduğumuz yerden, Ookla’nın Speedtest uygulaması aracılığıyla hız testleri gerçekleştirmek, 4.5G ile artan hızları gözlerimizle görmek olmuştu. Birçok kullanıcının durumu bizden farksızdı; 1 Nisan ve onu takip eden birkaç gün boyunca sosyal medyada birçok hız testi sonucunun paylaşıldığını görmüştük. Bu heyecan zamanla dindi, ancak geçen bir yılda 4.5G teknolojisini özümsedik, hayatımızı da birçok açıdan değiştirdiğini söyleyebiliriz.

Türkiye, üçüncü nesilde olduğu gibi dördüncü nesilde de dünyanın birkaç yıl gerisinden geldi. Bu durum bazı çevrelerce eleştirilse de, bir açıdan büyük avantajı oldu. Daha gelişmiş teknolojileri, daha düşük maliyetlerle şebekelere entegre etme fırsatı doğdu. Gelişmiş teknolojiler tarafından bakacak olursak, mobil operatörler LTE-Advanced gibi daha gelişmiş dördüncü nesil teknolojileri şebekelerine kurma imkanını elde ettiler. Zaten bu yüzden, dördüncü nesil teknolojiler 4G yerine 4.5G olarak anılır oldu. Daha gelişmiş teknolojiler daha yüksek hızların abonelere sunulmasını mümkün hâle getirdi. Bunun yanı sıra, şebeke tarafında dördüncü nesil teknoloji destekli ekipmanlar için gerekli yatırım tutarı nispeten düştüğü için, bu durum tüketicinin avantajına oldu. Sonuç olarak Türkiye’deki 4.5G kullanıcıları dünyanın birçok noktasına göre çok daha yüksek hızı uygun maliyetlerle elde etme fırsatına kavuştu.

Popüler bir uygulama olan Speedtest’in geliştiricisi Ookla’nın geçtiğimiz aylarda yayınladığı raporda, Turkcell’in Almanya, ABD, Fransa, İngiltere, İspanya ve İtalya’nın önde gelen mobil operatörlerini geride bırakarak müşterilerine en hızlı interneti sunduğuna dikkat çekilmişti. Üstelik Turkcell’in bu ülkelerdeki mobil operatörlerin 2 GB’lık internet paket maliyetleri baz alınarak yapılan karşılaştırmada da en uygun fiyatla mobil internet paketi sunan şirket olduğu sonucuna da ulaşılmıştı. Ookla’nın araştırma sonuçları, Türkiye’deki 4.5G bağlantılarının dünyanın birçok noktasına göre ne kadar hızlı ve uygun maliyetli olduğunu açık şekilde ortaya koyuyor.

4.5G ile birlikte tüketici alışkanlıkları da değişmeye başladı. Artan hızlarla birlikte kullanıcılara 1, 2 GB kotalı internet paketleri yetmemeye başladı. Mobil operatörlerin kullanıcılara 10, 12, 20 GB gibi yüksek kotalara sahip paketleri daha çok sunmaya başladıklarını ve bunları da oldukça uygun fiyatlarla sağladıklarını gördük. Üstelik bunu sesli ve görüntülü mesajlaşma, internetten TV izleme, müzik dinleme gibi ek avantajlarla ve ek veri paketleriyle desteklemeleri de dikkat çekti.

Artan hız, sağlanan daha fazla imkan sayesinde artık istenilen her yerden işleri hâlletmek, eğlenceyi yaşamak, sevdiklerle iletişim kurmak mümkün hâle geldi. Bugün 4.5G’nin olduğu her noktadan ofise uzaktan bağlantı rahatlıkla kuruluyor, telekonferans görüşmelerine katılmak mümkün oluyor. Artan hızlarla birlikte kullanıcılar dosyalarını bulut depolama alanlarında daha fazla şekilde depolamaya başladı. Bu durum hem işte, hem de özel hayatta verimliliği artırdı. Çalışanlar kurumsal dosyalarına istedikleri her yerden ve cihazdan rahatlıkla erişirken, bireysel kullanıcılar da fotoğraflarını ve videolarını mobil cihazlarının kısıtlı fiziksel depolama alanının ötesinde, çok daha geniş alanda ve her zaman erişilebilir durumda saklama imkanını elde ettiler. BiP, FaceTime, WhatsApp gibi uygulamalarla görüntülü görüşmeler çok daha net şekilde ve berrak ses kalitesinde yapılmaya başlandı. 4.5G’nin sağladığı yüksek hız sayesinde spor karşılaşmalarını takip etmek için TV başında olma gerekliliği ortandan kalktı, her mobil cihaz bir TV’ye dönüştü.

4.5G sayesinde yeni deneyimlere de tanık olmaya başladık. Örneğin, şu anda sadece Turkcell’in sunduğu belirtilen VoWiFi teknolojisi sayesinde şebeke sinyali zayıf olsa bile, Wi-Fi şebekesinin bulunduğu her yerden şebekeye bağlanmak, arama yapmak veya aranmak mümkün hâle geldi. Upcall adı verilen ve Turkcell’in sunduğu bir başka servis ise kullanıcılara, rehberlerinde olmayan bir numara onları aradığında o numaranın kime ait olduğunu anında görme, öte yandan aramalara konu girerek karşı tarafı arama imkanı sunuyor.

4.5G daha ilk yılında hayatımızda büyük değişimlere yol açtı. Tabii ki, daha gördüklerimizin göreceklerimizin yanında hiçbir şey olduğunu biliyoruz. Mobil operatörler şebekelerini daha da hızlı ve verimli hâle getirmek, yeni teknolojileri entegre etmek için sürekli çalışmaya devam ediyor. Gelecekte daha yüksek hızlara ve yepyeni deneyimlere şimdiden hazır olun.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER