4.5G hakkında sık sorulan sorular

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

4.5 HAKKINDA SIK SORULAN SORULAR

[/vc_column_text][vc_separator][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

4.5G hakkında ortalıkta epey fazla soru dolaşıyor. 4.5G'nin ne olduğundan ne işe yarayacağına, mevcut 2G ve 3G gibi teknolojilerle arada ne gibi farklar olduğuna dair birçok soruyla karşılaşıyoruz. Aşağıda genel olarak en sık sorulan sorular ve bunlara dair cevapları bulabilirsiniz.

[/vc_column_text][vc_separator][vc_column_text]

4.5G nedir?

IMT-Advanced olarak adlandırılan en yeni nesil mobil iletişim teknolojisinin kamuoyunda bilinen adı 4.5G'dir. 4.5G, 1 Nisan 2016 tarihine kadar Türkiye'de kullanılan en yüksek nesil mobil iletişim teknolojisi olan 3G'ye göre çok daha yüksek hızda, çok düşük gecikme sürelerinde ve daha yüksek kapasitede mobil bağlantı hizmeti sunan bir teknolojidir.

4.5G ile 4G arasında ne fark var?

4G teknolojisi yaklaşık 10 yıl önce WiMAX ve LTE gibi veri bağlantı protokolleri ile mobil şebekelerde kullanılmaya başlandı. Bu iki teknoloji içinde varlığını sürdüren LTE oldu. Özellikle 2010 yılı birlikte dünya çapında 4G LTE teknolojisini kullanan ülkelerin sayısında epey artış gözlendi. LTE şebekelerinde genel olarak ulaşılan en yüksek hız 100 Mbps seviyelerine ulaşıyor.

4.5G aslında dünya çapında sadece belirli ülkelerde kullanılan bir kavram ve aslında Türkiye bu kavram kullanımının öncülerinden. 4.5G ile kast edilen daha gelişmiş LTE teknolojileri olan LTE-Advanced ve LTE-Advanced+'ın mobil şebekelerde kullanılacak olması. Bugün mobil operatörler gerçekleştirdikleri testlerde 400 Mbps'ye, bugün deneyimlediğimiz en yüksek 3G veri indirme hızlarından neredeyse 10 katına ulaşma başarısı gösteriyor. İşte burada yeni nesil ve gelişmiş LTE teknolojilerinin kullanılmasının büyük payı bulunuyor.

Aslında Türkiye'de Mayıs 2015'te gerçekleştirilecek olan ihâle 4G şebekelerinin kullanımı için yapılacak, şartnamesi buna göre düzenlenmiş bir ihaleydi. Ancak yaşanan tartışmalar neticesinde ihale ertelenmiş, yeni bir ihâle yapılmasına karar verilmişti. Yeni ihale daha gelişmiş teknolojileri de içine alınacak şekilde düzenlenen yeni bir şartnameye göre düzenlendi. Böylelikle mobil operatörlerin yeni teknolojileri, yeni bir frekans ihalesine daha ihtiyaç duymadan hayata geçirmesine imkan tanıdı. Gelecekte 5G teknolojisi ticari kullanıma hazır geldiğinde, Türkiye'deki mobil operatörler yeni bir ihaleye ihtiyaç duymadan bu servisleri de sunabilecekler.

Özetleyecek olursak 4.5G, desteklediği yenilikçi ve gelişmiş teknolojiler sayesinde 4G'ye göre daha yüksek hız ve daha düşük gecikme süresi sunuyor.

4.5G nerelerde hizmete sunulacak?

4.5G Türkiye'nin 81 ilinde 1 Nisan 2016 tarihinden itibaren faaliyete geçecek. 4.5G frekans ihalesi sırasında birçok frekans bandı dağıtıldı. Bunların arasında düşük frekanslıdan yüksek frekanslıya kadar olan birçok bant bulunuyor. Düşük frekanslı bantlar sayesinde kapsama alanını daha geniş tutmak mümkün olacak. Yüksek frekanslı bantlar ise daha yüksek bant genişliği ve daha yüksek kapasite imkanı sunacak.

4.5G hizmetini öncelikle daha çok şehir merkezlerinde görebiliriz, ancak mobil operatörler 4.5G kapsama alanını kısa sürede yüksek oranlara erişeceğini dile getiriyor.

4.5G hızı bölgelere göre değişecek mi?

Şebeke kapasitesi, kullanılan frekans bandı ve kullanıcı yoğunluğuna bağlı olarak hız bölgeden bölgeye değişiklik gösterebilir.

4.5G ile kotalar çabuk mu bitecek?

Yükselen hız sayesinde belirli büyüklüğe sahip bir fotoğraf, video veya herhangi bir dosyayı çok daha düşük sürelerde alıp gönderebileceksiniz. Bu durum dolayısıyla 4.5G'yi sizin için daha cazip kılacak, daha sık kullanma isteği ve ihtiyacı hissedeceksiniz. Bu nedenle düşük kotalı bir internet paketiniz varsa, çabuk bitmesi söz konusu olabilir. Diğer bir deyişle, burada belirleyici faktör 4.5G'nin hızı değil, kullanıcıların tercihi olacak.

4.5G ile faturalar artacak mı?

Mobil operatör yüksek veri miktarı içeren paketler barındıran tarifeleri seçenek olarak sunmaya başladılar. Bu paketlerde veri aşımı durumunda alınan ek ücretler de oldukça ekonomik görünüyor. Eğer bilinçli davranır, uygun tarifeyi seçer ve veri kullanımınızı takip ederseniz, 4.5G'nin faturanızı artırması söz konusu olmayacaktır.

4.5G ile telefonları değiştirmek gerekecek mi?

4.5G servislerinden faydalanmak için telefonunuzun LTE desteğine sahip olması gerekiyor. Yaklaşık 2-3 yıldır Türkiye'de satılan pek çok akıllı telefonda, tablette ve diğer cihazlarda 4.5G desteği bulunuyor.

4.5G uyumlu telefonlar listemize göz atarak telefonunuzun uyumluluğunu kontrol edebilirsiniz. Ayrıca her bir mobil operatör kullanıcılarına telefonlarının uyumluluğunu kontrol etme fırsatı sunuyor. Eğer telefonunuz 4.5G ile uyumlu değilse, 4.5G'den yararlanmak için telefonunuzu değiştirmeniz gerekiyor.

4.5G'yi kullanmak zorunlu mu?

4.5G'den yararlanmak tamamen kullanıcıların isteğine bağlıdır ve istedikleri zaman 4.5G servisini iptal etme hakları bulunur. 4.5G iptali için neler yapmak gerektiğine dair bilgileri mobil operatörlerin web sitelerinde bulabilirsiniz.

4.5G hızı nasıl ölçülür?

Ücretsiz olan Speedtest uygulamasını kullanarak telefonunuzun, tabletinizin 4.5G indirme, yükleme hızlarını ve gecikme süresini ölçebilirsiniz. Speedtest iOS ve Android uygulamalarını ilgili uygulama mağazalarından ücretsiz indirebilirsiniz.

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][td_block_14 custom_title=”4.5G NEDİR?” header_text_color=”#ffffff” header_color=”#f04a0a” post_ids=”106192″ installed_post_types=”page” limit=”1″][td_block_ad_box spot_id=”custom_ad_4″][vc_empty_space height=”10px”][td_block_14 custom_title=”4.5G UYUMLU TELEFONLAR” header_text_color=”#ffffff” header_color=”#f04a0a” post_ids=”121873″ installed_post_types=”page” limit=”1″][vc_empty_space height=”10px”][td_block_14 custom_title=”4.5G İPUCU” header_text_color=”#ffffff” header_color=”#f04a0a” category_id=”47100″ tag_slug=”4.5g” limit=”1″ ajax_pagination=”load_more”][vc_empty_space height=”10px”][td_block_ad_box spot_id=”sidebar”][/vc_column][/vc_row]