ManşetlerSatın Alma Rehberi

Video: iPhone 15 ve iPhone 14 karşı karşıya

Apple, iPhone 15 Serisi altında dört model sunmakla birlikte, daha eski modeller olan iPhone 14 ve iPhone 13’ü de satışta tutmayı sürdürüyor. iPhone 15 ve iPhone 14’ü fiyat açısından karşılaştırdığımızda, ekran büyüklüğü ve kapasiteye göre arada 6.500-8.500 TL’lik bir farkın olduğunu görüyoruz. Peki, aradaki bu fiyat farkı için iPhone 15’i tercih etmeye değer mi? Bu sorunun yanıtını hazırladığımız özel videoda veriyoruz.

iPhone 15 ve iPhone 14, görünüş itibarıyla birbirine yakın olsa da, detaylarda dikkate değer değişiklikler var. Öncelikle, Apple’ın bir önceki yıl iPhone 14 Pro ve 14 Pro Max modellerine getirdiği hap biçimindeki ekran deliği, diğer bir deyişle Dynamic Island, şimdi iPhone 15 ve iPhone 15 Plus ile birlikte serinin geneline yayılmış oldu. Dynamic Island’ın ne kadar kullanışlı olduğu kişiden kişiye değişir, ancak ben AirDrop ile dosya transferinde, AirPods iPhone’a bağlanırken veya bunun gibi anlarda ekranın üst kısmında görünen ve rahatsız etmeyen animasyonları seviyorum. Öte yandan canlı maç skorlarını takip etmek için de kullanışlı oluyor. Öte yandan iPhone 14’e göre iPhone 15’te ekran alanının, hap biçiminde delik sayesinde daha da arttığını söylemek gerekiyor.

iPhone 15

  • Dynamic Island
  • 48 MP ana kamera
  • USB-C portu
  • Apple A16 Bionic işlemci

iPhone 14

  • 6.1 inç ekran
  • Apple A15 Bionic işlemci
  • Ceramic Shield ekran camı
  • Suya dayanıklı gövde

Ekranın biçimindeki bu değişiklik, kullandığınız telefonun bir iPhone 14 değil de, iPhone 15 olduğunu gösterecektir. Bunun dışında, arkaya baktığınızda kameraların yine çapraz biçimde konumlandırıldığını görüyoruz. Kamera modülünün biçimi değişmese de, kameraların etrafındaki kontur biraz daha farklılaştırılmış, şimdi daha hoş görünüyor. iPhone 14, cam ve alüminyum birleşimi gövdesiyle zaten çekici ve hafif bir telefondu. iPhone 15 için de aynısını söyleyebiliriz. Üstelik şimdi, mat arka yüzü sayesinde iPhone 15 parmak izi ve kiri daha az gösteriyor. Öte yandan kamera modülünün kaplaması da şimdi plastik değil, cam.

iphone 15 iphone 14 karşılaştırma

iPhone 15 ve iPhone 14 modelleri arasında ekran büyüklükleri, çözünürlük ve teknolojiler konusunda bir farklılık yok. Hatta Apple, 60 Hz yenileme hızını bile korumayı sürdürüyor. Yalnız Apple, iPhone 15 ve 15 Plus modellerinde ekranın maksimum parlaklığını 2000 nit seviyesine çıkardı. Bu da dışarıda, parlak ışık altında daha iyi bir görüş sunuyor. Dynamic Island’ı ve bunu çıkardığımızda, iki neslin ekran tarafında aynı görsel deneyimi sunduğunu söyleyebiliriz. Stereo hoparlörlerin sunduğu ses çıkışı ve dolgunluk da aynı seviyelerde bulunuyor.

Apple A16 Bionic, bir önceki yıl iPhone 14 Pro modellerine gelmişti. Şimdi de iPhone 15 ve 15 Plus’ta karşımıza çıkıyor. iPhone 14 ve 14 Plus’ta ise A15 Bionic var. GeekBench 6 karşılaştırmalarında doğal olarak iPhone 15 önde çıkıyor. Bununla birlikte her iki telefon da günlük işlerde ve birçok oyunda aynı performansı sunacaktır. Ancak zaman geçtikçe, performans tarafında avantajın iPhone 15’e daha fazla kayacağını söyleyebiliriz.

iphone 15 iphone 14 karşılaştırma
iPhone 14 Plus ve iPhone 15

iPhone 15’in yeniliklerinden bir tanesi de USB-C portunun gelmesi. Bu durum normal bir kullanıcı için en çok şarj işini kolaylaştırmasıyla fark yaratacaktır. Artık Android telefon sahibi arkadaşlarınızın da şarj aksesuarlarını ve kablolarını kullanabilirsiniz. Öte yandan kendinizin veya başkalarının akıllı saatlerini, kulaklıklarını veya hatta telefonlarını da iPhone 15 veya 15 Plus ile şarj edebilirsiniz. Özellikle daha yüksek pil kapasitesine sahip olan iPhone 15 Plus’ı bir “powerbank” gibi kullanmak kulağa hoş geliyor.

Söz şarjdan açılmışken, pil tarafında iPhone 15 ve 15 Plus’ın seleflerine göre küçük kapasite artışlarıyla geldiğini görüyoruz. Buna rağmen her iki neslin de aşağı yukarı aynı tek şarj performanslarını sunmasını bekleyebiliriz. Apple’ın iPhone 15 modellerinde şarj döngüsünü iki katına çıkarması ise, uzun ömürlü kullanım bakımından iPhone 15 ve 15 Plus’ı daha cazip hâle getirecektir.

iPhone 15 serisinde Apple ikinci nesil ultra geniş bant çipine yer veriyor. Bunun getirdiği önemli yeniliklerden biri de iPhone 15 serisi modellere sahip olanların kalabalık yerlerde birbirlerini tam konumda bulmaları oluyor. Bul uygulamasını kullanarak, sizinle konumunu paylaşan iPhone 15 sahibi sevdiğinizin veya arkadaşınızın konumunu, bir AirTag nesnesi veya AirPods kulaklık kutusunu buluyormuş gibi, tam doğrulukta bulabilirsiniz.

Kamera tarafında ise iki nesil arasındaki önemli farklardan bir tanesini görüyoruz. Apple, 2022 yılında iPhone 14 Pro ve Pro Max modellerinde ilk kez yer verdiği 48 megapiksel ana kamerayı şimdi iPhone 15 ve 15 Plus ile serinin geneline yayıyor. Bu sayede 48 megapiksel ana kamera ve 12 megapiksel ultra geniş kamera olmak üzere iki kamera taşımaya devam eden iPhone 15 ve 15 Plus modellerinde, kaliteden ödün vermeden, 2 kat yakınlaştırma yaparak 12 megapiksel fotoğraflar çekilebiliyor. Yani bir açıdan telefoto kamera deneyimi sunuluyor. Öte yandan iPhone 15 ve 15 Plus, varsayılan olarak 24 megapiksel fotoğraflar çekiyor. Bu da 12 megapiksel fotoğraflar çeken 14 ve 14 Plus’a göre daha fazla detay demek. iPhone 15, iPhone 14 ve 14 Plus ile farklı ortamlarda çektiğimiz fotoğraflarda, iPhone 15’in renk canlılığı ve parlaklık bakımından biraz daha iyi olduğunu görüyoruz. Belki videodaki örneklerde ilk bakışta fark edemeyebilirsiniz. Ancak detaylarda iPhone 15’in pozlama, renkler ve netlik açısından daha önde olduğu ortaya çıkıyor.

iPhone 13 ve iPhone 14 modellerine göre, iPhone 14 ve iPhone 15 arasında belirgin farklar var. Bu da deneyimin biraz daha zenginleşmesini sağlıyor. Bu nedenle, iPhone 15 ve 15 Plus modellerinde gelen yenilikler, aradaki fiyat farkını vermeye değer görünüyor.

Teknoblog'un satış ortaklıkları vardır. Bunlar, editoryal içeriği etkilemez, ancak Teknoblog, satış ortaklığı bağlantıları üzerinden satın alınan ürünler için komisyon kazanabilir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER