Manşetler

Türkiye’den gözlenebilecek 21 Haziran 2020 Güneş Tutulması saat kaçta başlıyor?

Türkiye'den gözlenebilecek 21 Haziran 2020 Güneş Tutulması saat kaçta başlıyor?
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

1999 ve 2006 yıllarında, nispeten kısa bir zaman aralığında art arda Tam Güneş Tutulması olaylarına tanık olan Türkiye, benzer bir olayı yeniden yaşamak için daha 40 yıl beklemek zorunda. Ancak o zamana kadar Ay’ın Dünya ve Güneş arasına girerek gölgesini yeryüzünün belirli noktalarına düşürdüğü etkileyici doğa olayını kıyısından köşesinden de olsa gözlemleme fırsatlarını yakalayacağız. 21 Haziran 2020 Güneş Tutulması da böyle bir doğa olayı olacak.

Tam tutulmadan farklı olarak, “ateş çemberli” olarak nitelendirilen bu tutulmada Ay, Güneş’ı kısmen gizliyor ve Güneş’in köşelerinde alev çemberi benzeri bir görüntü oluşuyor. 21 Haziran 2020 Güneş Tutulması saat kaçta, Türkiye’de nereden izlenebilir gibi soruların cevabını bu rehber niteliğindeki yazıda detaylandırıyoruz.

21 Haziran’da gerçekleşecek tutulma, Halkalı Güneş Tutulması olarak adlandırılıyor. Ay’ın Dünya’dan en uzak yörüngede bulunduğu zaman gerçekleştiği için, bu tutulmada dünyanın uydusu Güneş’e kıyasla gökyüzünde daha küçük görünüyor. Bu nedenle tam bir tutulma olayı gerçekleşmiyor.

Popular Science tarafından da dikkat çekilen aşağıdaki videoda, Mayıs 2013’te Batı Avustralya’da gerçekleşen Dairesel Güneş Tutulması olayı gösteriliyor.

21 Haziran Güneş Tutulması saat kaçta Türkiye’den görünebilecek?

Dairesel Güneş Tutulması Orta Afrika’dan başlayarak Uzak Doğu’ya kadar uzanan bir hat boyunca görülebilecek. Tutulmanın en iyi şekilde görülebileceği ülkeler arasında Orta Afrika, Orta Doğu ülkeleri ve Hindistan yer alıyor. Bunun dışında Güneydoğu Avrupa’dan Avustralya’nın kuzey kesimlerine kadar uzanan bir hatta da dairesel tutulma kısmi olarak gözlenebilecek.

Türkiye'den gözlenebilecek 21 Haziran 2020 Güneş Tutulması saat kaçta başlıyor?

Yukarıdaki grafikten de görülebileceği üzere, Türkiye tutulmanın kısmen görünebileceği yerler arasında bulunuyor. Ancak tutulmanın görülme yüzdesi bölgeden bölgeye değişiklik gösterecek. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yaşayanlar güneşin daha büyük bir kısmının gölgelendiğini görecekler. Marmara Bölgesi’nde yaşayanlar ise güneşin daha az bir kısmının kapandığına tanık olacaklar.

Dairesel güneş tutulması 21 Haziran 2020 Pazar günü Türkiye saatiyle 06.45’te başlayacak. Tutulmanın en yüksek seviyeye ulaştığı noktada Ay Güneş’in yüzde 99.4’ünü kapatacak.

Örneğin İstanbul’da, tutulma 1 saat 26 dakika 2 saniye boyunca gözlemlenebilecek. Ay’ın gölgesi 07.53’ten itibaren gülmeye başlanacak. Maksimum noktasına ise 08.35’te ulaşacak. Bu sırada güneşin yüzde 10.93’lik dilimi kapanmış olacak. Kısmi tutulma 09.19’da tamamen sona erecek.

Diyarbakır’da ise tutulma iki saat kadar sürecek. 21 Haziran’da saat 07.39’da başlayacak tutulma, en yüksek seviyesine 08.37’de ulaşacak ve İstanbul’dakine göre daha fazla alan gölgelenecek. 09.42’de ise tutulma tamamen bitecek.

İLGİLİ HABERLER