Bilim

Japonya koronavirüs takip uygulamasını kullanıma sundu

japonya koronavirüs

Japonya, koronavirüs temas takip uygulamasını iOS ve Android için kullanıma sundu. Apple ve Google’ın birlikte hazırladığı maruz kalma bildirim platformunun kullanıldığı uygulama, Bluetooth yardımıyla kullanıcının koronavirüs testi pozitif testi çıkan kişilerle yakın temas kurup kurmadığını algılıyor.

Resmi adı “COVID-19 Contact App” (COVID-19 Temas Uygulaması) olan uygulama, Japon hükümeti tarafından “COCOA” olarak adlandırılıyor. Nikkei’nin haberine göre, uygulamanın altında Microsoft’un mühendislerinin imzası bulunuyor. Japon hükümetinin Apple ve Google’ın koşulları nedeniyle projeye Tokyo merkezli yerel bir ekip yerine Microsoft’la devam ettiği belirtiliyor.

COCOA, Apple ve Google’ın takip platformuna uygun olarak konum verisi veya telefon numarası gibi kişisel bilgileri saklamıyor. Uygulama bunun yerine 15 dakikadan fazla bir süre boyunca 1 metreden yakın mesafede duran telefonların verilerini şifrelenmiş olarak tutuyor. Bir kişinin COVID-19 testi pozitif testi çıktığında o kişiyle yakın temasta bulunan kişiler durumdan haberdar ediliyor.

Japonya’dan kısa süre önce Almanya da koronavirüs takip uygulamasını dağıtıma çıkarmıştı. Türkiye’nin “Hayat Eve Sığar” uygulaması ise nisan ayından bu yana kullanımda.

Japonya koronavirüs salgınını nüfus yoğunluğuna kıyasla daha hafif geçiren ülkeler arasında bulunuyor. 2018 verilerine göre 126 milyon kişinin yaşadığı ülkede son verilere göre, 17 bin 700 kişinin koronavirüs testi pozitif çıktı. Ülkede 951 kişi koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER