Eğlence

Koronavirüs Oscar kriterlerini de değiştirdi

oscar 2021

Oscar ödüllerini dağıtan ABD Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi, küresel koronavirüs salgını nedeniyle kriterlerinde değişikliğe gitti. Salgın döneminde sinemaların kapalı olmasını dikkate alan akademi, sadece dijital ortamda gösterime giren filmlerin de 2021 Oscar ödülleri için yarışabilmesine vize verdi.

Ancak bu durum, Netflix’te yayınlanan her filmin “en iyi film” ödülüne aday olabileceği anlamına gelmiyor. Akademinin yönetim kurulu, daha önce sinemada gösterilmesi için somut planlar yapılan filmlerin ödül için yarışabileceğini belirtti. Bu da, filmlerin şimdiye kadar karşılaması gereken kriterlere yakın bir kriter gibi görünüyor. Daha önce de bir filmin Oscar ödüllerinde yarışabilmesi için Los Angeles’taki bir sinemada en az yedi gün boyunca gösterilmesi gerekiyordu.

Yine de, yapılan bu değişiklik, normal şartlar altında sinemalarda gösterilmesi planlanan; ancak daha sonrasında dijital ortama kaydırılan “Trolls World Tour” gibi filmlere ödül alma imkanı sağlıyor.

Akademi tarafından başkan David Rubin ve CEO Dawn Hudson’ın imzalarıyla yayınlanan basın açıklamasında şu ifadeler bulunuyor: “Akademi, filmlerin büyüsünü hissetmenin en iyi yolunun onları bir sinema salonunda görmek olduğuna inanıyor. Bu konudaki duruşumuz değişmez ve sarsılmaz. Ne var ki, COVID-19 salgınının gereklilikleri nedeniyle ödüle uyumluluk kurallarımızda bu değişikliği yaptık.”

Akademinin bunu geçici bir çözüm olarak sunduğunun altını çizmekte fayda var. Sinema salonlarının açılmasının ardından filmlerinin Oscar için yarışmasını isteyen stüdyoların yine 7 gün gösterim kuralına uyması gerekecek. Ancak bu gösterimin Los Angeles’ta yapılması zorunluluğu değişecek. New York City, San Francisco, Chicago, Miami ve Atlanta’daki sinema salonları da Oscar’ın 7 gün kriterini karşılayacak.

2021 Oscar ödülleri, Akademi ve Netflix arasındaki mücadelede, akademinin mecburen attığı “geçici bir geri adım” olarak değerlendirilebilir. Sinema gösterimi kuralı nedeniyle Netflix’in The Irishman, Roma, Marriage Story ve The Two Popes gibi yapımları, sinemalarda da gösterilmişti. Netflix adına ortada bir zafer bulunmasa da, stüdyoların 2020 filmlerini Oscar’larda yarıştırma konusunda rahatladığı söylenebilir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER