Teknoloji

2015’ten Beklentiler: Windows

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

windows-10-logo-021014

2015’in Windows için dönüm noktası olacağını baştan söyleyelim. 2014 sonbaharında duyurusu yapılan ve son üç ayda ön izleme sürümleriyle son kullanıcılara test etme imkanı verilen Windows 10 ile birlikte Microsoft yepyeni bir döneme yelken açacak.

Yıl sonuna doğru çıkması beklenen Windows 10 ile birlikte Microsoft parçalı Windows anlayışından vazgeçiyor. Windows 10’un masaüstü bilgisayarlara özel versiyonu, geleneksel Başlat menüsü, masaüstüne odaklı kullanıcı arayüzü ve pencereler içinde açılan modern görünümlü uygulamalarıyla kullanıcılara Windows 7 ve Windows 8’in birleşiminden oluşan bir deneyim sunacak. Böylelikle Microsoft, Windows 7 ile yakaladığı, ancak Windows 8 ile kaybettiği ivmeyi yeniden yakalamayı planlıyor.

Windows 10 ile birlikte Windows RT ve Windows Phone da muhtemelen tarihe karışacak. Microsoft tablet ve akıllı telefonlar için, tıpkı iOS ve Android’de olduğu gibi tek bir işletim sistemi sunmayı planlıyor. Bu işletim sisteminde geleneksel masaüstü değil, Windows 8’den alıştığımız tarzda canlı kutucuklarla dolu bir Başlangıç ekranı bulunacak. Microsoft zaten bu yeni anlayışın adımlarını Windows 8.1 ile atmış, hem tablet hem de akıllı telefonlarda çalışabilen evrensel uygulamalar sunmaya başlamıştı. 2015’te çıkacak Windows 10 ile birlikte Windows tablet ve telefonların yakınsamasında önemli bir adım atılmış olacak.

Bu yeni stratejinin Microsoft’a neler kazandırdığını ise 2016’da görme şansı elde edeceğiz. 2015 sonunda yepyeni Windows 10 cihazları, muhtemelen bunların çoğu da hibrit cihazlar olacaktır, kullanıcıları bekliyor olacak. Ayrıca Windows 10’un akıllı telefon tarafında da bir şeyler vaat etmesi durumunda yıl sonunda Microsoft ve birkaç önemli Windows Phone ortağından yepyeni Windows telefonlar görebiliriz.

2015’in sonbaharında Windows 10 çıkıncaya kadar meraktan ölmeyeceğiz. Microsoft’un Windows 10’u duyurduktan hemen sonra çıkarmaya başladığı ve çeşitli aralıklarla güncellediği Windows 10 Tüketici Ön İzleme sürümleri sayesinde Windows 10’un final sürümü çıkıncaya kadar Microsoft’un yazılım mühendislerinin ne gibi çalışmalar yaptığını göreceğiz. 2015’te Windows 10 ile ilgili hazırlanacak epey yazı ve haber Teknoblog ekibini bekliyor gibi görünüyor.

İLGİLİ HABERLER