Teknoloji

1500 dolara satılan Google Glass’ın parça maliyeti çok düşük çıktı

Google Glass’a ilk sahip olanlardan olmak isteyenler 1500 dolar ödemek zorunda kaldı. Halbuki Google Glass’ın toplam parça maliyetinin yalnızca 79.78 dolar olduğu ortaya çıktı.

google-glass-teardown-020514

Teardown.com sitesine göre Google Glass’ın en pahalı parçası Texas Instruments OMAP 4430 işlemcisi. Bu parçanın fiyatı bile sadece 13.96 dolar. En ucuz bileşen olan 570 mAh kapasiteli batarya da sadece 1.14 dolara maloluyor.

Glass’ın 5 megapiksel kamerası 5.66 dolarlık bir maliyete neden olurken, 16 GB NAND bellek 8.18 dolar, 1 GB DDR2 SDRAM 4.68 dolar gibi fiyatlara sahip. Fütüristik görünen ekranıysa Google’a sadece 3 dolarlık bir mali yük bindiriyor.

Tabii ki, Google araştırma, yazılım geliştirme, montaj, dağıtım ve bunun gibi daha birçok kalem için para harcıyor, dolayısıyla bunlar da Google Glass’ın donanım maliyetlerinin üstüne ekleniyor.

Yukarıda bahsettiğimiz gibi, montaj fiyat artışının en önemli nedenlerinden bir tanesi. Glass’ın üretimi Kaliforniya’da, saatlik ücretin 8 dolar olduğu bir yerde gerçekleştiriliyor. Üretim ABD’de olduğu için işçilik maliyeti epey yüksek oluyor. Halbuki kullandığımız mobil cihazların büyük bir kısmı Asya kıtasında üretiliyor. Örneğin Vietnam’da aylık maaş ortalama 90 dolar.

Öte yandan sadece tek bir ürünün bulunması ve onun da sınırlı sayıda üretilmesi nedeniyle de Glass’ın üretim maliyetinin yükseldiği belirtiliyor.

Google Glass bugünlerde 1500 dolara satılıyor olabilir, ancak geniş kapsamlı şekilde piyasaya sürüldüğünde fiyatların hatırı sayılır oranda düşmesi bekleniyor.

İlgili >> Teardown.com

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER