Teknoloji

Apple 14 inç MacBook Pro modelini tanıttı, işte özellikleri

m2 macbook pro

Apple, 18 Ekim etkinliğinde beklendiği üzere yeni MacBook Pro modellerini tanıttı. Şimdiye kadar dedikodusu yapılan birçok özelliğin yeni modellerle karşımıza çıktığını görüyoruz. Yeni MacBook Pro modelleri 14 inç ve 16 inç ekran seçenekleriyle geliyor. İncelen ekran çerçeveleriyle birlikte yüzey alanı daha da küçüldü. Ekranın üst kısmında ise, iPhone’lardan bildiğimiz tarzda bir çentik var.

14 inç MacBook Pro, standart Thunderbolt bağlantı noktalarına ek olarak HDMI bağlantı noktası, SD kart okuyucu ve şarj için MagSafe 3 konnektörüne sahip. Böylelikle geçtiğimiz yıllarda kaldırılan, halbuki kullanıcıların beğendiği bazı bağlantı unsurları geri geliyor.

Yeni MacBook Pro 14 inç, Apple’ın “Liquid Retina Pro XDR” olarak adlandırdığı 14.2 inç 120Hz ProMotion ekrana sahip. iPad Pro’da kullanılan mini LED teknolojisinden yararlanan Liquid Retina XDR ekran, 1000 nite kadar sürekli, tam ekran parlaklık, 1600 nit maksimum parlaklık ve 1.000.000:1 kontrast oranı sunuyor. Önceki nesle göre daha ince çerçevelere sahip, ancak aynı zamanda 1080p FaceTime HD kamerasını barındıran, ancak Apple’ın FaceID sistemini içermeyen bir çentik içeriyor. Çözünürlük açısından, 14 inçlik model 3024 x 1964 piksel çözünürlükle birlikte geliyor.

Yeni MacBook Pro’daki 1080p FaceTime HD kamera, Apple’ın belirttiğine göre, bir Mac dizüstü bilgisayarda bulunan en iyi kamera olma özelliğini taşıyan bu kamera, çözünürlüğü ve loş ışık performansını iki katına çıkarıyor. Kamera sistemi; M1 Pro ve M1 Max çiplerdeki güçlü görüntü sinyali işlemcisinden (ISP) ve Neural Engine’dan yararlanarak video kalitesini bilişimsel video ile artırıyor. Böylece kullanıcılar daha doğal cilt tonlarıyla daha net görünüyorlar.

Üst düzey ses deneyimi sunan yeni MacBook Pro, daha da düşük gürültü tabanına sahip olan, sektör lideri, stüdyo kalitesindeki mikrofonlarıyla daha net görüşmeler ve ses kayıtları yapılmasını sağlıyor. Daha net bir ses aralığı sunan iki adet tweeter ve dört adet force-cancelling özellikli woofer’dan oluşan yüksek kaliteli altı hoparlörlü ses sistemi, yüzde 80 daha fazla bas sunuyor. Uzamsal ses desteği de veren ses sistemi, çok yönlü ve üç boyutlu bir dinleme deneyimi yaratıyor. Böylece kullanıcılar müzik dinlerken veya Dolby Atmos formatında film seyrederken sinematik bir deneyim yaşıyorlar. Bütün bu özellikler, bugüne kadar bir dizüstü bilgisayarda bulunan en iyi ses sistemini meydana getiriyor.

Apple, 14 inç MacBook Pro’nun bir önceki nesildeki üst seviye 13 inç modelden çok daha güçlü olduğunu söylüyor. Şirketin belirttiğine göre; M1 Pro’daki 16 çekirdekli GPU ve M1 Max’teki 32 çekirdekli GPU ile 14 inç MacBook Pro, Final Cut Pro’da M1 Pro ile 9,2 kata kadar ve M1 Max ile 13,4 kata kadar daha yüksek 4K render hızları; Affinity Photo’da M1 Pro ile 5,6 kata kadar ve M1 Max ile 8,5 kata kadar daha hızlı birleşik vektör ve raster GPU performansı; Blackmagic Design DaVinci Resolve Studio’da efektler için M1 Pro ile 3,6 kata kadar ve M1 Max ile 5 kata kadar daha hızlı render işlemi sunuyor.

14 inç MacBook Pro, ekstra yedi saat ile 17 saate kadar, 16 inç model ise ekstra 10 saat ile inanılmaz bir şekilde 21 saate kadar video oynatma imkanı sunuyor. Apple, bunun bugüne kadar bir Mac dizüstü bilgisayardaki en uzun pil ömrü olduğunu söylüyor. Prize takılı olmadığında performans kaybı yaşayan diğer profesyonel dizüstü bilgisayarların aksine, MacBook Pro hem prize takılıyken hem de pili kullanırken aynı seviyede performans sergiliyor.

14 inç MacBook Pro’nun Türkiye fiyatları da belli oldu. Kullanıcılara iki temel konfigürasyonun sunulduğunu görüyoruz. 8 çekirdekli CPU, 14 çekirdekli GPU içeren M1 Pro, 16 GB RAM ve 512 GB SSD içeren versiyonun başlangıç fiyatı 23 bin 499 TL. 10 çekirdekli CPU, 16 çekirdekli GPU içeren M1 Pro, 16 GB RAM ve 1 TB SSD içeren versiyon ise 28 bin 999 TL’lik başlangıç fiyatıyla sunuluyor.

 

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER