Teknoloji

128 TB SD kartlar yakında gerçeğe dönüşebilir

128 tb sdSD Association, SD kartlar için yeni standartlar oluşturdu. Söz konusu standartlardan birisi sayesinde 128 TB depolama alanına sahip SD kartlar üretmenin önü açıldı. Buna ek olarak, 128 TB SD kartların ihtiyacı olan yüksek transfer hızları da başka bir yeni standartla mümkün hâle getirildi. Yeni standart çerçevesinde SD kartların veri transfer hızı saniyede 985 MB’a kadar yükselebilecek.

Hâli hazırda bir SD kartta en çok 2 TB depolama alanı sunmak mümkün. Söz konusu üst limitin geçmişi ise 2009’a kadar uzansa da, henüz bu limite gerçek anlamda ulaşılabilmiş değil. SanDisk 2016’da 1 TB kapasiteli bir SD kart prototipi çıkarsa da, bu prototip tamamlanmış bir ürüne dönüşmedi. SanDisk’ten o dönemde yapılan açıklamada, bunun 4K ve sanal gerçeklik gibi yoğun veri tüketen teknolojiler için gerekli bir adım olduğu belirtilmişti.

Yüksek depolama alanına sahip SD kart üretimi konusunda şirketlerin elini bağlayan en önemli faktör olarak öne çıkıyor. SanDisk’in 512 GB kapasiteli SD kartı ilk etapta ABD’de 800 dolarlık bir fiyatla satışa sunulmuş, yapılan indirimlere rağmen SD kartın fiyatı sadece 300 dolar seviyesine gerilemişti.

SD Express olarak tanımlanan daha yüksek transfer hızlarından tüm kart formatlarından yararlanılabilecek. Ancak 128 TB SD kartlar üretmek için SD Ultra Capacity (SDUC) formatının seçilmesi gerekecek. 2 TB kartların üretilememiş olması akıllarda bazı soru işaretleri oluştursa da, teknolojideki gelişimle birlikte yeni üst sınıra daha hızlı biçimde ulaşılması şaşırtıcı olmayacaktır.

İLGİLİ HABERLER