Manşetler

NASA New Horizons’ın Plüton’dan çektiği yeni fotoğrafları yayınladı

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

pluton-new-horizons-fotograf-110915-1

NASA, John Hopkins Üniversitesi Uygulamalı Fizik Laboratuvarı ve Southwest Araştırma Enstitüsü Plüton’un, New Horizons uzay aracının iki ay önce Plüton’un yakınından gerçekleştirdiği uçuştan sonraki ilk yeni fotoğrafları paylaştı.

Yayınlanan fotoğraflar içinde en dikkat çekici ve heyecan verici olanı yukarıdaki gibi görünüyor. Plüton’un ekvatorundan 1800 kilometre uzağından bir görüntü sunan bu fotoğrafta Plüton’un yüzeyindeki farklılıklar dikkat çekiyor. New Horizons ekibinin Cthulhu olarak adlandırdığı karanlık ve krater dolu alan, Sputnik Düzlemi olarak adlandırılan çatlak ve buzlu yüzey ve hatta Plüton’un bazı dağları bu fotoğrafta görüntüleniyor.

Yayınlanan fotoğraflar New Horizons’ın LORRI kamerasıyla çekildi. New Horizons’ın Plüton’a yaklaştığı sırada çektiği ve anında dünyaya geçtiği ve NASA tarafından da vakit kaybetmeden yayınlanan fotoğraflar da aynı siyah-beyaz kamera ile çekilmişti. LORRI fotoğrafları siyah ve beyaz renklerle çekiyor, çekilen bu fotoğraflar uzay aracındaki RALPH adlı başka bir kameradan gelen veriler yardımıyla renklendiriyor. Yakın gelecekte gördüğümüz bu fotoğrafların renklilerini de görebiliriz.

New Horizons’ın Plüton’u gözlemi bir günden daha az sürse de, cüce gezegen ile ilgili olarak şimdiye kadar pek çok şey öğrendik. NASA en sonunda Plüton’un çapının yaklaşık 2 bin 370 kilometre olduğunu saptamış, aynı zamanda geniş atmosferinin ölçümünü de yapmıştı.

Ancak Plüton ile ilgili öğrenecek daha çok şey var. New Horizons’ın elde ettiği bilimsel veri ve görsellerin yüzde 95’lik bir kısmı hâlâ uzay aracında bulunuyor. New Horizons ekibi bu ay itibarıyla verileri indirmeye başladı, ancak bu indirme işlemi bir yıldan fazla sürecek, çünkü uzay aracının veri gönderim hızı dakikada 1 ila 4 kilobayt arasında değişiyor.

Bu zaman zarfında New Horizons ekibi yeni fotoğrafları indirip işledikçe kamuoyuyla paylaşacak. Öte yandan uzay aracı kendisine yeni bir hedef de belirledi. Plüton’dan yaklaşık 1.6 milyar kilometre uzaklıkta bulunan, Kuiper Belt içinde yer alan 2014 MU69 adlı küçük nesne bir sonraki durak olarak belirlendi. Bu yeni görev için henüz son onay verilmedi ve ödenek çıkmadı, ancak New Horizons ekibi uzay aracının 2014 MU69’a doğru manevrasına başladı.

pluton-new-horizons-fotograf-110915-2
Yüksek çözünürlüklü fotoğraflardan oluşan bu mozaik Sputnik Düzlemini, gezegenin kalp şekilli kısmını oluşturan buzul yüzeyi gösteriyor. Fotoğraf New Horizons’taki LORRI görüntüleyicisi tarafından 14 Temmuzda, 80 bin kilometre yükseklikten çekildi. 
pluton-new-horizons-fotograf-110915-3
Bu görselde Plüton’un buzul Sputnik Düzleminin kenarına detaylı bir bakış gösteriliyor. Fotoğrafta görülen çatlaklar en son jeolojik aktivitenin kanıtları sayılabilir ve Plüton’un düşünülenden daha dinamik bir gezegen olduğunu gösteriyor.
pluton-new-horizons-fotograf-110915-4
Bu fotoğraf Plüton’un yüzeyinin nasıl parçalı olduğunu gösteriyor. Fotoğrafta sadece yüzeyin 354 kilometrelik bölümü gösteriliyor, karanlık kraterlerle buzul tabakalar yan yana görüntüleniyor.
pluton-new-horizons-fotograf-110915-5
Bu fotoğrafta New Horizons ekibi fotoğrafın parlaklığıyla oynayarak Plüton’un meşhur yüzünün kenarları hakkında daha fazla detay elde etmeye çalışmış.
pluton-new-horizons-fotograf-110915-6
Aslında bu fotoğraf New Horizons ekibinin yakın geçişten hemen sonra paylaştığı fotoğraflardan bir tanesiydi. Bu fotoğrafta cüce gezegen güneş tarafından arkadan aydınlatılırken görüntüleniyor. Şimdi bu fotoğrafın daha yüksek çözünürlüklü versiyonunu, ayrıca sağda da üzerinde oynanmış versiyonunu görüyoruz. Sağdaki fotoğrafta işleme yapılmış, böylelikle Plüton’un atmosferinin farklı katmanlarını seçmek mümkün oluyor.
İLGİLİ HABERLER