Teknoloji

New Horizons Güneş Sistemi’nin keşfi için alçak uçuş yapacak

new horizons

NASA‘nın New Horizons (Yeni Ufuklar) adını taşıyan uzay aracı, 2019’un ilk saatlerinde önemli bir görev için harekete geçecek. Uzay aracı, Güneş Sistemi’nin uzak sınırlarındaki bir gök cisminin üstünden alçak uçuş yapacak. Eğer işler planlandığı şekilde giderse uzay aracı Ultima Thule adı verilen gök cisminin fotoğraflarını Dünya’ya gönderecek.

Alçak uçuş Türkiye saatiyle yarın 08:33’te gerçekleşecek. Uçuş sırasında bir şeylerin ters gitmesi durumunda NASA’nın yer mürettebatının duruma müdahale şansı bulunmuyor. Yerküreden 6.4 milyar kilometre uzaklıktaki Ultima Thule, Kuiper Kuşağı olarak adlandırılan bölgede bulunuyor. Kuiper Kuşağı’nda Güneş Sistemi’nin oluşmasından sonra meydana gelen kaya parçaları ve cüce gezegenler yer alıyor.

Projeden sorumlu ekipteki John Hopkins Üniversitesi’nden bilim adamı Harold A. Weaver, görevin Güneş Sistemi’nin keşfi konusunda büyük bir adım olduğunu belirtti. Projeye dahil olan isimler arasında tüm dünyanın tanıdığı ünlü bir isim de bulunuyor. Queen grubunun gitaristi Brian May aynı zamanda bir astrofizik profesörü. May, Ultima Thule görevini kutlamak için bir beste yaptı. May, New Horizons’ın yeni göreviyle ilgili olarak şu ifadeleri kullandı: “Çok heyecanlıyım. Benim için bu insan ruhu ve neden Dünya’da olduğumuzu keşfetmekle ilgili.”

Projede görev yapan bilim insanları, gerçekleştirilecek alçak uçuşla ilk kez Kuiper Kuşağı’ndaki bir cismin yakından tanınabileceğinin altını çiziyor. New Horizons’ın yakaladığı karelerin Dünya’ya gelmesi ise oldukça uzun zaman alacak. Görüntüler yaklaşık 20 ayın sonunda Dünya’ya ulaşabilecek. New Horizons uzay macerasına 2006’da başlamıştı. Uzay aracı, 2015’te Plüton’un görüntülerini kaydedip Dünya’ya göndermişti.

İLGİLİ HABERLER