Teknoloji

Windows 10’un Türkiye’deki varsayılan arama motoru Yandex oldu

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

microsoft-yandex-logo-131015

Microsoft, en yeni işletim sistemi Windows 10’u geçtiğimiz temmuz ayının sonlarında yayınlamıştı. Yazılım devi, Windows 10 çerçevesinde yeni işbirlikleri geliştirmeye işletim sistemi yayınlandıktan sonra da devam ediyor. Bu doğrultuda Yandex ile güçlerini birleştiren Microsoft; Türkiye, Rusya, Belarus, Kazakistan ve Ukrayna’nın da aralarında bulunduğu pek çok ülkede Windows 10’daki Microsoft Edge ve Internet Explorer tarayıcılarında varsayılan arama motoru ve açılış sayfası olarak Yandex’i seçti.

Orijinal Windows 7 ve Windows 8 sürümlerini kullananlar için ilk yıl ücretsiz olan Windows 10’da Yandex sayesinde yerel bir arama deneyimi sunulacak. Anlaşmanın geçerli olduğu ülkelerde kullanıcılar Windows 10’un avantajlarını özel bir Yandex tanıtım sayfası aracılığıyla görebilecek. Bu sayfa aracılığıyla Windows 10’u resmen indirmek ve kullanmak da mümkün olacak. Windows 10 ile yapılabileceklere de özel Yandex sayfasında yer verilecek.

Yandex ile yapılan anlaşmayı değerlendiren Microsoft Windows ve Cihazlardan Sorumlu Başkan Yardımcısı Terry Myerson, kendilerini dünyanın dört bir yanındaki kullanıcıların seveceği bir Windows 10 deneyimi sunmaya adadıklarını ve kullanıcılara yerel anlamda uygun deneyimler sağlamanın da bu hedef doğrultusunda izlenen yollardan biri olduğunu belirtti. Microsoft ve Yandex arasında uzun süredir başarılı bir ortaklık bulunduğunu hatırlatan Myerson, belli bölgelerde Yandex’in Windows Phone’a entegre edildiğini ve bu bölgelerde Windows 10 ekosistemiyle birlikte Yandex arama deneyimi sunmayı dört gözle beklediklerini sözlerine ekledi.

Yandex CEO’su Arkady Volozh ise Windows 10’un başarısını çoktan kanıtladığını ve büyüme potansiyelini gösterdiğini dile getirdi. Microsoft’un yerel oyuncularla işbirliği yapmaya yatkınlığının da bu durumda önemli rol oynadığını söyleyen Volozh, yapılan anlaşmanın Microsoft ve Yandex arasında kökleri geçmişe dayanan işbirliğinin gelişim sürecinde beklenen bir adım olduğunu ve Yandex ürünlerinin yüksek kalitesini gösterdiğini belirtmeyi ihmal etmedi.

İLGİLİ HABERLER