BilimDosya

Apple Campus 2 yerleşkesi nasıl inşa ediliyor?

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

”Dünyanın en popüler şirketi hangisidir?” sorusunun cevabı son birkaç yıldır büyük çoğunluk için aynı: Apple. 2000’li yıllara girerken adı neredeyse hafızalardan silinme noktasına gelen şirket iPod ile düştüğü yerden kalkmış, iPhone ile tırmanmaya başlamış, iPad ile ise deyim yerindeyse uçuşa geçmişti. Ürünleri ve servisleriyle büyük bir popülarite yakalayan şirket buna paralel olarak hem borsada fazlasıyla değerlenmiş, hem de kasasını sıcak parayla doldurmuştu. Çalışan sayısı da gün geçtikçe artan şirket Kaliforniya eyaletindeki Cupertino şehrinde bulunan mevcut genel merkezinden daha büyük bir alana taşınmak için hazırlıklara başlamıştı.

apple-campus-2-100912

ABD’nin Kaliforniya eyaletinde bulunan Cupertino şehri, Silikon Vadisi’nin önemli yerleşim merkezlerinden bir tanesi. Daha önce Apple ile birlikte HP’ye de ev sahipliği yapan bu şehrin nüfusu 2010 yılı verilerine göre 58 bin 302. HP’nin Palo Alto’ya taşınma kararıyla birlikte şehirdeki tek yüksek profilli şirket olarak Apple kaldı. Mevcut yerleşkesine artık zor sığar hâle gelen Apple, ”Campus 2” olarak adlandırılan yeni yerleşkesinin inşaatına başlamak için neredeyse 2 yıldır çalışmalarını sürdürüyor. Apple’ın Campus 2 yolculuğunun önemli detaylarını bu yazıda sizler için özetlemeye çalıştık.

apple-campus-2-cupertino-070613

Apple’ın Campus 2 macerası 2011 yılının haziran ayında başladı. Hastalığındaki ilerlemeye rağmen WWDC 2011’in açılış konuşmasını gerçekleştiren Steve Jobs, bu konuşmanın ardından Cupertino Şehir Konseyi’nin önüne çıktı ve inşaatla ilgili detayları paylaştı. Yeni yerleşke için Jobs tarafından konseye sunulan planlarda Jobs’un tasarım zevkinin izleri kendini kolaylıkla belli ederken, yapılan sunumdaki en dikkat çekici noktalarda birisi de inşaatın gerçekleşeceği alanda yüzde 20 olan peyzaj oranının yüzde 80’e çıkarılacağının açıklanması oldu.

Takvimler 2011’in Ağustos ayını gösterdiği zaman ise Campus 2’ye ait yeni çizim ve planlar ortaya çıktı. Söz konusu çizimlerde yeni yerleşkenin bir uzay gemisini andıran tasarımı iyice kendini belli ederken; Apple tarafından hazırlanan ve Cupertino Belediyesi’ne sunulan raporda bu yeni yerleşkenin bölgesindeki günlük yaşama yapacağı etki ve çevreye yaklaşımı hakkında bilgi verildi. Çevreyle ilgili planlarda en çok dikkat çeken nokta bu yeni yerleşkenin kendi enerjisini kendisinin üreteceğini ve şehir şebekesinden sadece yedek güç olarak faydalanacağını açıklanması oldu. Daha önce çevreye yaklaşımı nedeniyle hem yerel hem küresel bazda çevre kuruluşlarından büyük tepkiler alan Apple, yeni yerleşkesiyle eski yaklaşımını geride bırakacağının işaretini verdi.

apple-campus-2-070613

Steve Jobs’un Campus 2 inşaatına ilişkin planları Cupertino Şehir Konseyi ile paylaşmasının üzerinden neredeyse 1 yıl geçtikten sonra Apple, yeni yerleşkesiyle ilgili planları anlatmak için bölge halkına bir mektup gönderdi. Şirketin CFO’su Peter Oppenheimer’in imzasını taşıyan bu mektupta tesise ilişkin mevcut planların bir özeti bölge halkıyla paylaşıldı. Tesisin inşaatı için o bölgede bulunan ve HP’den kalan 26 yapıyı yıkmayı planladıklarını söyleyen Oppenheimer, bu arazide ağır endüstriyel faaliyetlerinin yürütülmeyeceğinin altını çizdi. Söz konusu arazideki yeşil alan oranını yüzde 80’e çıkaracağını daha önceden açıklayan Apple, bu doğrultuda 120 dönümlük asfalt bir alanın yeşillendirileceğini duyurdu.

Apple-Campus-2-070613-2

Başlangıçta Campus 2’nin sadece dış tasarımına ait görüntüler kamuoyuna yansımıştı. 2012 yılının haziran ayıyla birlikte yeni yerleşkenin iç tasarımına ait görüntüler de ortaya çıktı. Apple tarafından Cupertino Belediyesi’ne teslim edilen planlarda binanın güvenlik hattından egzersiz odalarının sayısına kadar pek çok detay görülebiliyor.

apple-campus-2-070613-4

Cupertino Belediyesi ve bölge halkıyla koordineli bir biçimde yeni yerleşkesinin inşaatına ilişkin hazırlıkları sürdüren Apple’dan Kasım 2012’de şaşırtıcı bir haber geldi. Şirketin inşaata dair planlarda revizyona gittiği ve planlarda gerçekleşen revizyon nedeniyle Cupertino Belediyesi tarafından yürütülen süreçte de gecikmeler olabileceği öğrenilirken, Campus 2’nin temelinin atılmasının 2014’e sarkabileceği belirtildi. Başlangıçta 2012 yılında temel atmayı hedefleyen Apple daha sonra bunu 2013’e ertelemişti. Şirketin 2013’te temel atma şansı devam etse de bu durumun gerçekleşmesi işlerin tamamen pürüzsüz gitmesine bağlandı. Apple’ın asıl planda az sayıda değişiklik yaptığı belirtilirken, bu değişikliklerin önemli kısmının yerleşkenin iç tasarımıyla ilgili olduğu ifade edildi.

Apple-Campus-2-070613-3

Temel atmada yaşanan gecikmenin Campus 2’ye taşınma tarihine sirayet etmesi pek çok kişinin ortak tahminiydi. Bu tahmin gerçeğe dönüştü ve Apple CEO’su Tim Cook 2013’ün şubat ayında hissedarlarla bir araya geldiği toplantıda Campus 2’ye taşınmak için 2016 yılını işaret etti. İnşaat için gerekli izinlerin alınması konusunda yetkililerle görüşmelerinin devam ettiğini söyleyen Cook, temeli 2013 sona ermeden atmak istediklerini sözlerine ekledi.

apple-campus-2-yuruyus-parkuru-070613

Takvimler 2013’ün nisan ayını gösterdiğindeyse Apple cephesinden Campus 2 inşaatıyla ilgili olarak bir gecikme açıklaması daha geldi. Şirket tarafından Cupertino’daki resmi makamlara gönderilen yazıda Campus 2 içindeki ikinci Ar-Ge binasının inşaatının ertelendiği ve bu binanın inşaatına 2016 yılında ana bina inşaatı tamamlandıktan sonra başlanacağı açıklandı. Başlangıçta 3 milyar dolarlık bir bütçesi olan inşaatın bütçesiyse aradan geçen süre zarfında 5 milyar dolara ulaştı. Yapılan açıklamada bu maliyet artışının nedeni olarak gelişim çalışmaları gösterildi.

apple-campus-2-070613-5

Campus 2’nin inşaatına başlanması konusundaki en önemli adımlardan birisi de Apple tarafından yayınlanacak çevre raporuydu. Şirket merakla beklenen raporunu bu ayın ilk günlerinde Cupertino’daki yerel mercilere teslim etti. Yeni yerleşim merkeziyle iş gücü kapasitesinin artacağına dikkat çeken Apple, gelen merkezinde 7 bin 400 kişiye daha iş verebilecek hale geleceğini açıkladı. Raporun dikkat çeken bir diğer noktasıysa inşaat süresince 9 bin 200 kişiye ”yüksek maaşlı ve kaliteli” bir iş sağlanabileceği yönündeki bilgiydi. Campus 2 bölgesinde yapılacak altyapı ve ulaşım yatırımlarına ilişkin bilgiler de yeni yerleşkenin getireceği sosyal ve ekonomik faydaların teker teker sıralandığı bu raporda kendine yer buldu.

apple-campus-2-yuruyus-parkuru-2-070613

Apple yaklaşık iki yıldır devam eden Campus 2 macerasında halen temel atma noktasına gelebilmiş değil. Cupertino Belediyesi ve bölge halkıyla koordine biçimde gerekli tüm adımları dikkatle atan şirketin hedefi ortaya ”Dünyanın en iyi ofis binası”nı çıkarmak. Bu hedefin gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini görmek içinse en azından 2016’ya kadar beklemek gerekiyor. İnşaat öncesi dönemde ve inşaat sırasında yaşanacak yeni gelişmeleri de Teknoblog’da okumaya devam edeceksiniz.

İLGİLİ HABERLER