Teknoloji

Zoom’dan gizlilik ve güvenlik sorunlarını 90 gün içinde çözme sözü

zoom uçtan uca şifreleme

Küresel koronavirüs salgını nedeniyle dünya genelinde yüz milyonlarca insan çalışmalarını evlerinden sürdürüyor. Bu dönemde görüntülü görüşme uygulamalarının popülaritesi artarken, yıldızı en çok parlayan uygulama da hiç kuşkusuz Zoom oldu. Ancak bu popülarite artışıyla birlikte Zoom’un gizlilik ve güvenlik konusundaki sorunlarının da gün yüzüne çıkması fazla zaman almadı.

Bu sorunların yükselişini gölgelemesini istemeyen şirket, mevcut gizlilik ve güvenlik problemlerini 90 gün içinde çözüme kavuşturma sözü verdi. Zoom’un resmi blogu aracılığıyla bir açıklama yapan CEO Eric S. Yuan, şirketin kullanıcı sayısındaki büyük artışı nasıl yönettiğine dair bazı detaylar paylaştı.

Zoom’un kullanıcı sayıları daha önce açıklanmamıştı. Ancak Yuan, geçtiğimiz aralık ayında günlük aktif kullanıcı sayısının 10 milyon seviyesinde olduğunu, günümüzde ise bu sayının 200 milyonu aşar hâle geldiğini belirtti.

Küresel koronavirüs salgınının patlak vermesinin ardından Zoom, daha önce beklenmeyen amaçlar için beklenmeyen kişiler tarafından kullanılmaya başlandı. Artık platform üzerinde çevrimiçi yoga dersleri bile yapılıyor. Zoom’un öncelikle kurumsal kullanıcılar için tasarlandığını söyleyen Yuan, şu ifadeleri kullandı: “Zoom’u tasarlarken birkaç hafta içinde dünyadaki herkesin evden çalışacağı, eğitim göreceği ve sosyalleşeceği bir ortamla karşılaşacağımızı düşünmemiştik. Artık düşündüğümüzden farklı şekillerde servisimizi kullanan çok daha büyük bir kullanıcı grubu var. Bu da bizim karşımıza platformu kurarken öngörmediğimiz bazı zorluklar çıkarıyor.”

Kullanıcı sayısının bir anda 10 milyondan 200 milyona çıkmış olmasının ne kadar büyük bir problem olduğunu anlamak çok zor değil. Bunun yanına ortaya çıkan güvenlik ve gizlilik sorunları da eklenince Zoom’un sıkıntısı biraz daha artıyor. Güvenlik ve gizlilik alanlarındaki sorunların çözümüne öncelik veren şirket, 90 gün boyunca yeni özellik sunmayacak.

Zoom şeffaflık raporu da yayınlayacak

Bu süreçte Zoom’un tüm mühendisleri gizlilik ve güvenlik alanlarındaki sorunların çözümü için çalışacak. Şirket, üçüncü tarafların da dahil olduğu kapsamlı bir değerlendirme yaparak yeni kullanım alanlarındaki güvenliği sağlamlaştırmayı da planlıyor.

Zoom, kullanıcı verilerinin teslimi konusunda devletlerden ve kolluk kuvvetlerinden gelen talepleri de şeffaflık raporuyla kamuoyuna açıklayacak. Dijital hak savunucuları, bir süredir Zoom’un bu verileri kamuoyuyla paylaşmasının önemli olduğunu belirtiyordu. Şeffaflık konusunda talepleri karşılamaya hazır olduğunu gösteren Zoom’un gizlilik ve güvenlik sorunlarını 90 gün içinde çözüp çözemeyeceğini görmek içinse beklemek gerekiyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER