Teknoloji

YouTube’dan yapımcıların işlerini kolaylaştıracak yeni telif hakkı kontrol aracı

youtube telif hakkı kontrolleri

YouTube, video yükleme ve reklam geliri elde etme sürecini kolaylaştırmak amacıyla, bir içerik yapımcısına videosunun telif hakkıyla korunan materyal içerip içermediğini ve reklamcılık kurallarına uyup uymadığını önceden bildiren “Kontroller” adlı yeni bir araç sunuyor.

Kontroller özelliğinden önce, içerik yapımcılarını videolarını YouTube’a yüklüyor ve her şeyin aksamadan gitmesini umuyordu. Yeni özellik, videonun yayından kaldırılmasına veya telif hakkı sahiplerinin reklam geliri talep etmesine ve videonun reklamcılık kurallarına aykırı olup olmadığına yol açabilecek telif hakkıyla korunan içerik yüklemelerini izliyor. YouTube’un amacı, telif hakkı veya kılavuz sorunlar nedeniyle reklam gelirinin tutulduğunu gösteren sarı dolar işaretlerine atıfta bulunarak içerik oluşturucuların videolarının yanında gördükleri “sarı simge” miktarını etkili bir şekilde azaltmak.

Bu yeni sistem, Content ID’ye, yani İçerik Kimliğine bağlı olarak çalışıyor. YouTube’un telif hakkı tanımlama sistemi bir video tarandıktan sonra bir ihlal tespit ederse, şirkete göre hak sahibinin politikası videoya otomatik olarak uygulanacaktır. Bu, videonun tamamen engellenmesine veya hak sahiplerinin bunun yerine videodan para kazanmasına neden olabilir.

İçerik Kimliği, içerik oluşturucunun videosundaki içeriği başka bir hak sahibiyle eşleştirirse, söz konusu videoyu yükleyen YouTube yapımcısını, videonun bu kısmını önceden kaldırmanın bir yolunu bulmak için Kontroller aracılığıyla bildirim alır. Bu, videoların bir hak talebi anlaşmazlığından geçmek yerine yüklendikleri andan itibaren gelir elde etmeye başlayabileceği anlamına gelir. Bu, bir içerik oluşturucunun kazandığı toplam reklam gelirini olumlu yönde etkileyecektir.

Eğer bir telif hakkı talebi bulunursa, ancak içerik yapımcısı yanlış bir şey yaptığını düşünmüyorsa ne olur? YouTube, içerik yapımcılarının yayınlamadan önce hak talebine itiraz etmesine izin verecek. Hak taleplerinin işleme alınması birkaç gün sürdüğünden, YouTube yapımcıları videolarını yayınlamadan önce anlaşmazlığın çözülmesini beklemeyi seçebilir veya nihai sonucu beklerken videoyu yayınlayabilir. Anlaşmazlık, içerik oluşturucunun telif hakkıyla korunan içeriği kullanmadığını tespit ederse, bu süre içinde kazanılan reklam geliri söz konusu kişiye ödenir. İtiraz hak sahibinin haklı olduğunu tespit ederse, bunun yerine reklam geliri onlara ödenir.

YouTube, bu yeni aracıyla içerik yapımcılarının telif hakkı iddialarını önceden bulmasını ve bunlara itiraz etmesini kolaylaştırıyor. Bu, içerik oluşturucuların videolarından olabildiğince hızlı ve etkili bir şekilde para kazanmalarını sağlamak için şirketin devam eden çabalarının bir parçası olarak nitelendiriliyor. İçerik yapımcıları meta verilerde ve etiketlemede yapılan değişikliklerin yayınlama sonrası geliri nasıl etkileyebileceği konusunda bilgi almak da dahil olmak üzere, diğer yöntemler hakkındaki bilgileri yeni Creators Insider videosunda bulabilirler.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER