Teknoloji

YouTube web video oynatıcısında HTML5’e geçiş yaptı

youtube-html5-798x310

YouTube web video oynatıcısının bundan böyle varsayılan olarak Adobe Flash yerine HTML5 tabanlı versiyon olarak yükleneceğini, böylelikle geliştiriciler, blog yazarları ve tüketiciler için daha fazla esneklik sağlanacağını kaydetti.

YouTube geliştirici ekibinin yazdığına göre çeşitli teknik sorunlar nedeniyle şimdiye kadar HTML5 oynatıcılara geçiş için beklenmiş. Örneğin, HTML5 önceleri veri tamponlamayı bağlantı hızına göre ayarlayan Uyarlanabilir Veri Aktarım Hızı (ABR) desteğinden yoksundu.

ABR desteği sayesinde YouTube Medya Kaynak Genişletmelerini kullanarak Xbox One, PlayStation 4, Chromecast gibi çeşitli cihazlarda ve Chrome, Safari 8 ve IE11 gibi popüler web tarayıcılarında akıcı canlı yayınlar gerçekleştirebildiğini söyledi.

Ayrıca YouTube HTML5’in VP9 kodlayıcısını desteklemesi sayesinde band genişliği, yükleme süresi ve dosya boyutu gibi unsurlarda tasarrufa gidebildiğini de ekledi. Ekip geliştiricilerin Flash yerine iframe API’sini kullanmalarını, böylelikle Flash desteklemeyen cihazlarda bile YouTube videolarının kolaylıkla oynatılabildiğini belirtti.

Aslında YouTube HTML5 tabanlı video oynatıcısını uzun zamandır sunuyordu, ancak HTML5’teki eksiklikler nedeniyle bugüne kadar standart video oynatıcı versiyonu olarak kullanılmıyordu, bunun yerine Adobe Flash tabanlı oynatıcı tercih ediliyordu.

İLGİLİ HABERLER