Eğlence

YouTube, Spotify, Instagram ve diğerleri eski teknoloji olsa neye benzerlerdi?

youtube

Instagram, Spotify, YouTube gibilerinin her biri yüksek teknolojili modern internet servisleri olabilir. Ancak bunların kökeni analog teknolojinin hüküm sürdüğü zamanlara uzanıyor. Bir sanatçı, bu fikirden yola çıkarak söz konusu servislerin, bir önceki devirde çıkmış olsa nasıl görüneceğini sergiliyor.

Konsept sanatçısı Sheng Lam; Instagram marka bir Polaroid kamera, Spotify marka kaset çalar veya YouTube’un renklerini barındıran bir VHS çalar cihazıyla fikrini resmediyor.

Sanatçı bunu yaparken her bir servis için tasarladığı ürünü, o servisin doğrudan adıyla göstermiyor. Ancak yakın isimler kullanarak her ürünün hangi modern servisi temsil ettiğini anlamamızı sağlıyor. Örneğin SoundKloud’ın SoundCloud veya YooTube’un YouTube olduğunu bilmek zor olmayacaktır.

Lam’ın anime tarzındaki çizimleri Netflix ve Twitter’ın internet öncesi dönemde nasıl görünebileceğini aktarmakta oldukça başarılı görünüyor. Netflex, yani Netflix eski ve hantal bir tüplü TV ile gösteriliyor. Twitter, ya da sanatçının deyimiyle Tweeter, Mors kodlarını göndermek için kullanılan bir telgraf makinesiyle gösteriliyor.

Spotify ve SoundCloud gibi müzik odaklı iki servisin tasavvuru ise sanatçının bu iki servise nasıl yaklaştığını ortaya koyuyor. Potify kaset çalar ve ona eşlik eden kasetlerle gösteriliyor. SoundKloud ise bir CD çalar ve birkaç CD ile gösteriliyor. Eskiden kasetler daha yaygın iken CD ise daha niş bir kitleye hitap ediyordu. Benzer bir ilişkinin Spotify ve SoundCloud arasında da kurulabileceğini söylemek yanlış olmaz.

Sheng Lam’ın ArtStation sayfası üzerinden yüksek çözünürlüklü görsellere göz atabilirsiniz. Ayrıca bunların baskılarını da Inprnt üzerinden sipariş etmek mümkün oluyor.

İLGİLİ HABERLER