Teknoloji

YouTube komplo teorisi videolarını Wikipedia’dan alınan bilgiler eşliğinde sunacak

youtube orijinal icerik reklam

youtube komplo teorisiYouTube komplo teorisi videolarını ve tartışmalı konulara alternatif bakış açıları öneren içerikleri Wikipedia’dan alınan bilgiler eşliğinde sunacak. Konuya ilişkin açıklamayı SXSW 2018’de konuşan YouTube CEO’su Susan Wojcicki yaptı. Wojcicki, “bilgi işareti” olarak adlandırdıkları metin kutularının önümüzdeki haftalarda komplo teorisi videolarının yanında görüleceğini belirtti.

Wojcicki, konuşması sırasında bilgi işaretlerinin hangi videolarda gösterileceğini ve nasıl görüneceğini somut biçimde anlatmayı ihmal etmedi. Wojcicki’nin paylaştığı örnekler, bilgi işaretlerinin “Ay’a iniş” veya “kimyasal iz” gibi konulardaki videolarda gösterileceğini gözler önüne serdi.

YouTube CEO’su konuya ilişkin olarak şu ifadeleri kullandı: “Özellikle bir komplo teorisine odaklanan videolarda Wikipedia’da bulunan ve internetteki popüler komplo teorilerinin sıralandığı bir listeden yararlanıyoruz. Bu videolara konuyla bağlı olan ve Wikipedia’dan alınan bilgilerin gösterildiği destekleyici bir bölüm ekliyoruz.”

YouTube, 2017’de “aşırı” içeriklere yer vermekle ve algoritmik tavsiyeleriyle bu tarz içeriklere daha fazla izleyici kazandırmakla suçlanmıştı.

 


Wojcicki tarafından sahnede gösterilen “bilgi işaretleri”, küçük bir metin bloğu olarak videonun altına ekleniyor. Kullanıcılar kutudaki bağlantıya tıklayarak daha fazla bilgi için Wikipedia’ya gidebiliyor. Wikipedia normal koşullar altında tamamen güvenilir bir bilgi kaynağı olarak kabul edilmese de, özellikle komplo teorileri konusunda YouTube’daki videolara kıyasla daha tarafsız bir duruş sergiliyor.

YouTube komplo teorisi listesinde hangi konudaki videoların bulunduğu konusunda şimdilik bilgi vermedi. Ancak Wojcicki’nin sözleri, bu listenin zamanla genişleyebileceğini gösteriyor. YouTube CEO’su, yeni araçlarının kapsama alanının zamanla genişleyebilecek olmasını sevdiğini belirtti.

İLGİLİ HABERLER