Teknoloji

Yeni Samsung Tizen akıllı telefonları bu yıl gelecek

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

samsung-z1-tizen-140114-1

Pek yüksek sesle konuşulmasa da, Samsung kendisine ait işletim sistemi Tizen’e dair planlarından vazgeçmişe benzemiyor. Tizen işletim sistemli tek akıllı telefonun satışa sunulduğu tek bölgede iyi bir performans sergilemesi, Samsung’u bu amacı doğrultusunda teşvik etmiş gibi gözüküyor. Kaynaklar Güney Koreli üreticinin bu yıl içinde Tizen işletim sistemli yeni akıllı telefonlarını piyasaya süreceğini iddia ediyor. Müstakbel cihazların farklı fiyat kategorilerine yayılacağı iddiasıysa sonunda üst sınıf bir Tizen akıllı telefonun ortaya çıkabileceğini gösteriyor.

Tizen, bir işletim sistemi olarak hâlen yontulmayı bekleyen bazı köşelere sahip. Tizen’in iOS ve Android’de bulunan gerçek dünya deneyiminden yoksun olduğunu söylemek de yanlış bir önerme olmayacaktır. Bir açık kaynak kuruluşunun şemsiyesi altında bazı şirketler ve bağımsız yazılımcılar tarafından geliştirilen Tizen’i kanatları altına alan tek cihaz üreticisi Samsung olmuştu.

Tizen, Samsung’un Google ve Android’den bağımsız bir ekosisteme sahip olma planında merkezi bir rol üstleniyor. Şirketin ürettiği akıllı saatlerin büyük kısmında ve son dönemde ürettiği akıllı televizyonlarda Tizen işletim sistemi bulunuyor. Ancak, Samsung’un söz konusu ekosistemi tamamlamak için daha fazla Tizen akıllı telefona, hatta bir Tizen tablete ihtiyaç duyduğunu belirtmek gerekiyor.

Samsung ilk Tizen akıllı telefonunu sayısız ertelemenin sonunda görücüye çıkarabilmişti. Giriş seviyesi Samsung Z1, önce Japonya ve sonrasında Rusya için planlanan üst sınıf akıllı telefon Samsung Z’den farklı bir yerde duruyor. Hindistan’da 1 milyon satış rakamına ulaşan Samsung Z1, Sri Lanka ve Bangladeş’te de iyi bir satış performansı sergiliyor.

Yeni akıllı telefonların da Tizen işletim sisteminin genelinde yaşanan uygulama eksikliği probleminden muzdarip olmaları muhtemel gözüküyor. Samsung’un yazılımcıları kendi platformuna çekme ve onları burada tutma konusunda pek yetenekli olmadığı biliniyor. Ertelemelerin Tizen’e yönelik yazılımcı ilgisinin düşük kalmasında etkili olduğu belirtilirken, piyasaya çıkacağı iddia edilen akıllı telefonların bu gidişatı değiştirip değiştiremeyeceği merak ediliyor.

İLGİLİ HABERLER