Teknoloji

Yeni bir kara delik fotoğrafı; şimdiye kadar çekilmiş en detaylısı

kara delik
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Bir kara deliğin ilk gerçek fotoğrafını çekmek yıllar almış olabilir, ancak onun takipçisi olacak bir fotoğrafı çekmek sadece bir iki yıl aldı. New York Times, Event Horizon Telescope (EHT) araştırmacılarının şimdiye kadar bir kara deliğin çekilmiş en detaylı fotoğrafını yayınladığını haber verdi.

Messier 87 galaksisinin kara deliğinin güncellenmiş anlık görüntüsü, onu ilk kez polarize ışıkta göstererek fotoğrafta çizgilerle gördüğünüz manyetik alanların kozmik fenomenin en ucunda nasıl davrandığını gösteriyor.

Yeni görseller, bu alanların olay ufkunda bulunan yüksek derecede mıknatıslanmış gaza direnç sunacak kadar güçlü olduğunu ve gazın bir kısmının deliğin kendisindeki ezici yerçekiminden kaçmasına yardımcı olduğunu gösteriyor. Colorado Üniversitesi’nden Jason Dexter, gazın deliğe düşmesi için bu alanlardan sızması gerektiğini söyledi. Event Horizon üyesi Michael Johnson’a göre görüntüler, jetin gücünü deliğin dönme enerjisinden aldığını gösteriyor.

Ayrıca veriler, bilim insanlarının kara deliğin nispeten mütevazı bir yiyici olduğunu tahmin etmelerine de olanak tanıyor. Bunlar her yıl Güneş’in kütlesinin “yalnızca binde birini” tüketiyor.

Gelecekte kara deliklerle ilgili daha fazla bilgi görmeyi bekliyoruz. EHT’nin dünya çapındaki teleskoplarının kombinasyonu sınırlı olsa da, gelecekte elde edilecek görüntüler, manyetik aktivitenin tam teşekküllü videolarını üretmeye yetecek kapasitede olacaktır. Bu, manyetik alanların delikten nasıl enerji çıkardığını ve evrenin daha tuhaf nesnelerinden birini daha da gizemini çözdüğünü gösterecektir.

İLGİLİ HABERLER