Manşetler

Yelp iOS Uygulama İncelemesi

Akıllı telefonların günlük hayatın işleyişinde önemli değişiklikleri doğurduğu yadsınamaz bir gerçek. Artık pek çok kişi günlük rutinlerinde akıllı telefonlarının nimetlerinden faydalanırken, daha önce eş dosttan alınan mekan tavsiyeleri de sosyal servislerin akıllı telefon uygulamalarından alınıyor. Foursquare’in son derece güçlü bir yere sahip olduğu Türkiye’deki mekan bazlı sosyal ağ pazarına, küresel pazarın önemli aktörlerinden Yelp de adım attı. Türkçe olarak ve Türkiye’ye özgü içerikle servis sunmaya başlayan site, iOS uygulamasını da Türkiye App Store da yayınladı. Biz de Teknoblog olarak uygulamayı sizler için hızlı bir biçimde inceledik.

Yelp, Türkiye’de yeni faaliyete geçtiği için pek çok kullanıcının servise daha önce kaydolmadığını düşünmek pek yanlış olmayacaktır. İnternet sayfası üstünden kayıt gerçekleştirmemiş olanlar uygulama üstünden de kolaylıkla Yelp’e kayıt olabilirler. Pek çok serviste bulunan Facebook hesabı ile giriş yapabilme özelliği Yelp’te de mevcut. Böylelikle kayıt süreci daha da hızlı hale gelse de, klasik kayıt sürecinin de oldukça hızlı ilerlediğini belirtmekte fayda var. Temel bilgilerin girilmesinin ardından işlem tamamlanıyor, kullanıcıdan ise sadece gelen e-postadaki bağlantıyı tıklayarak üyeliğini onaylaması isteniyor.

 

Üyelik işleminin tamamlanmasının ardından sıra Yelp’te kullanılacak profil fotoğrafının seçilmesine geliyor. Facebook’ta yer alan fotoğraflardan biri profil fotoğrafı olarak seçilebilirken, kullanıcılar telefonlarında yer alan fotoğraflardan birini ya da yeni çektikleri bir fotoğrafı da seçebiliyorlar.

Bu aşamanın da geçilmesi ile birlikte üyelik prosedürü de tamamlanmış oluyor ve uygulama kullanıcıyı Yakınlarda sekmesine yönlendiriyor. Bu sekmede sadece kategori listesi yer alırken, kategorilerden biri seçildiği zaman o kategori altında bulunan mekan ya da Yelp terminolojisiyle işletmelerin listesi kullanıcının karşısına çıkıyor. Listede yer alan işletmeler yakınlıklarına göre sıralanırken, bu işletmelerden biri seçildiği zaman, kullanıcı işletmenin sayfasına yönlendiriliyor. Bu sayfaların oldukça zengin olduğunu belirtmekte fayda var. Telefon numarası, yol tarifi, harita üstündeki konum bu sayfada gösterilirken; kullanıcılar da bu sayfalar aracılığıyla mekana ilişkin tüyo ya da mekana ait fotoğraf ekleyip, check-in yapabiliyorlar. Kullanıcılar bıraktıkları tüyoları diledikleri takdirde Facebook ve Twitter üzerinden paylaşma şansına da sahipler.

Yelp’te de check-in sisteminin Foursquare’de olduğu gibi puan kazandırdığını yeri gelmişken belirtmekte fayda var. Burada da kazanılan puanlar ile arkadaşlar arası bir sıralama oluşturulurken, Foursquare’deki mayor’lık (belediye başkanlığı) unvanının yerini daha monarşik unvanlara bıraktığı görülüyor. Kullanıcılar mekanlarda yaptıkları check-in sıklığına göre dük ya da düşes unvanını alırken, semtlerde bu ünvan baron ya da baronese evriliyor. Şehir genelinde ise kral ve kraliçe unvanlarının kullanıldığı görülüyor.

Foursquare’in sade ve en azından unvan bakımından demokratik sistemine göre Yelp’in sistemi nispeten karmaşık olsa da, işin bu boyutunu seven kullanıcı sayısının da oldukça fazla olacağı rahatlıkla söylenebilir. Buna ek olarak, uygulamada Sohbet menüsünün de yer alması Yelp’i daha sosyal bir platform haline getiriyor. Sohbet menüsü ilk bakışta akıllara efsane sohbet programı mIRC’yi getiriyor. Özellikle sosyal platformlarda karşı cinsle tanışmaya can atan gençlerin burayı kısa bir süre içinde şenlendireceği rahatlıkla söylenebilir.

Mekanların sıralandığı liste ekranını kullanıcılar dilerlerse haritaya da çevirme şansına sahipler. Böylelikle aradıkları mekana uzaklıklarını harita üstünden çok daha net biçimde görebilen kullanıcılar, numaralarla işaretlenmiş olan baloncuklara dokundukları zaman da mekanın sayfasına yönlendiriliyor. Gittikleri işletmeden memnun kalan kullanıcılar mekanı yer imlerine ekleyip, uygulama üstünden mekanın sayfasına hızlı bir biçimde ulalşabilecekler. Yer imlerinin görüntülendiği sekme üstünden kullanıcılar arkadaşlarının yer imlerini de görebiliyorlar.

Yelp veri tabanında bulunmayan mekanları da uygulama üstünden eklemek rakip servis Foursquare’de olduğu gibi oldukça kolay. Başlangıç aşamasında olunması nedeniyle mekan bulmakta bazı sıkıntılar yaşansa da, mevcut altyapının da tatmin edici olduğu rahatlıkla söylenebilir. Monokl adını taşıyan arttırılmış gerçeklik özelliği ise kamera ve pusuladan da faydalanarak kullanıcılara kendileriyle beraber hareket eden haritada mekan bilgisi sunuyor.

 

Mekanlar için bırakılan yorumların tıpkı Foursquare’de olduğu gibi Yelp’te de büyük kolaylık sağlayacağı rahatlıkla söylenebilir. Hatta Yelp’in bu bakımdan arayüzü ve yapısı itibariyle bir tık daha öne geçtiğini ve tavsiye almak için daha uygun bir platform olduğunu söylemek de pek yanlış olmayacaktır. Yelp’in Türkiye pazarındaki tutunması için önemli bir role sahip olan iOS uygulaması, işin kendi payına düşen kısmının altından rahatlıkla kalkacak bir düzeyde. Kullanımı oldukça kolay olan uygulamanın, servisin ana hatlarının kavranması ile beraber daha da kolay kullanılacağı kesin.

İlgili >> App Store

İLGİLİ HABERLER