ManşetlerUlaşım

Yandex.Metro: Ulaşımınızın her adımını planlayın

yandex-metro-0001

İstanbul gibi büyük bir şehirde yaşayanlar için gün içinde yapılacak yolculukları planlamak büyük önem taşıyor. Trafik sıkışıklığı sebebiyle pek çok kişi toplu taşıma araçlarını tercih ederken, şehrin büyüklüğü ve kalabalıklığı toplu taşımayla yapılacak seyahatlerin yapılmasını da elzem kılıyor. Yandex.Navigasyon uygulamasıyla karayollarını tercih edenlerin vazgeçilmezleri arasına girmeyi başaran Yandex, şimdi de Yandex.Metro ile İstanbul’da metrobüs, metro ve diğer raylı sistemlerle yapılacak yolculukların hızlı ve detaylı biçimde planlanmasını sağlıyor.

yandex-metro-0002

Metrobüs, İstanbul’un ulaşım planlamasında raylı sistem şeklinde değerlendirildiği için Yandex.Metro’da metrobüs hattına ait bilgiler de yer alıyor. Metrobüse ek olarak; tramvay, tünel, metro ve Marmaray hatları da Yandex.Metro’nun kapsama alanına giriyor.

yandex-metro-0003

Yandex.Metro başlatıldığında uygulama ilk olarak kullanıcılarından konuma erişim izni veriyor. Böylelikle en yakın raylı sistem istasyonunun tespit edilmesi mümkün hâle geliyor. Ekranın alt kısmında ise başlangıç ve varış noktalarının yazılabileceği iki kutucuk bulunuyor. Kullanıcılar istasyon ismini yazmaya başladıklarında eşleşen istasyon isimleri ekranda sıralanıyor. Varış noktasının da girilmesinin ardından Yandex.Metro hazırladığı planlamayı ekrana getiriyor.

yandex-metro-0004

Planlanan yolculuk önce özet olarak haritanın altında gösteriliyor. Burada tahmini yolculuk süresi ve varış zamanı, kullanılacak hatların isimleri ve aktarmalar sırasındaki tahmini yürüme süreleri de gösteriliyor.Özetin üstüne dokunulduğunda ise kullanıcıların karşısına daha detaylı bir plan çıkıyor. Bu planda hangi durağa saat kaçta varılacağı, hatta metroda hangi vagona binilmesi gerektiği bile gösteriliyor.

yandex-metro-0005

Yandex.Metro, kullanıcılarına sadece en hızlı yolu sunmakla yetinmiyor. Başlangıç ve varış noktasında kullanılabilecek alternatif raylı sistem rotalarıyla hazırlanan planlar da uygulama tarafından kullanıcılara ulaştırılıyor. Yandex.Metro, alternatif planları yolculuk sürelerine göre listeliyor. Planların gösterildiği sayfada küçük sürükleme hareketleri yaparak alternatif planları görmek mümkün oluyor.

yandex-metro-0006

Yandex.Metro, yolculuk planlaması yaptığı son durakları da yeni rota oluşturmadan önce listeliyor. Böylelikle kullanıcılar, kısa süre önce inceledikleri bir rotaya yeniden hızla erişebiliyor. Haritanın sağ alt kısmında bulunan ikon ise Yandex.Metro’nun Ayarlar sekmesini açıyor. Bu sekme üzerinden kullanıcılar şehir değişikliği yapabiliyor, metro haritasındaki güncellemeleri kontrol edebiliyor ve hızlı istasyon seçimi özelliğini aktif hâle getirebiliyor. Uygulama Türkiye’de sadece İstanbul’a ait raylı sistem haritasını barındırıyor. Moskova, St. Petersburg, Kiev, Harkov ve Minsk’e ait raylı sistem haritalarına da Yandex.Metro üzerinden erişilebiliyor. Harita dili de seçilen şehre göre değişiklik gösterebiliyor.

yandex-metro-0007

Türkiye pazarına girdiği günden itibaren yerelleştirilmiş çözümler sunmaya özen gösteren ve bu sayede Türkiye’deki mobil cihaz ve internet kullanıcılarının gözüne girmeyi başaran Yandex, bu çizgisini Yandex.Metro ile de devam ettirmeyi amaçlıyor.

İLGİLİ HABERLER