Manşetler

Eski HTC CEO’su Peter Chou’nun yeni sanal gerçeklik girişimi: XRSpace

xrspace mova
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Peter Chou, HTC’den ayrılsa bile, orada ortaya çıkardığı sanal gerçeklik işlerinden uzak kalamadı. Eski HTC CEO’su, VR sektörüne yönelik çalışmalarını sürdürdü, görsel efekt stüdyosu ve VR oyun stüdyosu tarafında çeşitli yatırımlar yaptı. Son üç yılı aşkın zamanı ise XRSpace adını taşıyan bir proje üzerinde harcıyordu. Bu girişim günümüzün karmaşık ve insanların tek başına tadına vardığı sanal gerçeklik deneyimini değiştirmeyi hedefliyor. Bireysel tüketicileri hedefleyen yeni bir VR başlığıyla XRSpace, kolay kullanımı ve sosyalliği hedefleyen yaklaşımıyla şimdiye kadar gördüğümüz ürünlerden ve platformlardan ayrılıyor.

XRSpace Mova adını taşıyan sanal gerçeklik başlığı, Chou’nun deyimiyle en hafif ve küçük başlık olma özelliğini taşıyor. Aynı zamanda 5G desteğini taşıyan ilk başlık olma özelliğini de taşıyor. Mova, ön tarafında dışa doğru hafif çıkıntı yapan bir dizi kamera taşıyor. Başlığın boyutları, HTC’nin Vive Focus’ununkinin yarı seviyesinde 470 gram ağırlığıyla da 571 gr. ağırlığındaki Oculus Quest ve 695 gr. ağırlığındaki HTC Vive Focus‘tan daha hafif geliyor.

Mova’da Qualcomm Snapdragon 845 işlemci bulunuyor. 6 GB RAM, 4600 mAh kapasiteli pil gibi özellikleri de var. XRSpace bu başlıkta 2880 x 1440 piksel çözünürlüklü panele yer veriyor. Görüş açısı verilmese de 90 Hz yenileme hızı ve 702 dpi gibi yüksek bir piksel yoğunluğu bulunuyor. Daha küçük bir ekran paneli kullandığı için bu değerler açısından rakiplerinden daha önde görünüyor.

Mova ile birlikte oyun oynamak isteyenler için tek bir kumanda sunuluyor. Öncelikli kontrol yöntemi olarak el izleme kullanılıyor. Böylelikle çoğu insan için öğrenme süreci aşağıya çekilecektir. Zaten XRSpace de el hareketlerinin, Manova adını taşıyan sanal dünya ile etkileşim için birinci yöntem olmasını arzu ediyor. İşler bu noktada şimdiye kadar gördüğümüz VR başlıklarının sunduğundan ayrılıyor.

Manova adlı sanal gerçeklik alanına girdiğinizde, çoğu sosyal aktiviteyi doğal hareketlerle yerine getirebilirsiniz. Diğer avatarlar ile el sıkışabilir, çak yapabilir, yumruk tokuşturabilir veya kadeh tokuşturabilirsiniz. Hatta nesneleri elinize alıp fırlatabilirsiniz. Yani gerçek hayatta sizden kilometrelerce uzakta olan arkadaşlarınızla sanki bir aradaymış gibi hareket edebilirsiniz. Işınlama için de bir hareket var; işaret parmağınızı havaya kaldırarak gitmek istediğiniz noktayı işaret ettiğinizde oraya ışınlanabilirsiniz.

xrspace mova

Mova altı açıda özgürlük sunan bir VR başlığı olduğu için sanalda olduğu gibi gerçekte de etrafta yürüyebilirsiniz. Buradaki en şaşırtıcı unsur içten dışa kameralar sayesinde vücut hareketlerinizi de gerçekte olduğu gibi görebilmeniz. Böylelikle sanal gerçeklikte arkadaşlarınızla basit şekilde futbol oynayabilirsiniz. Bu, kulağa hoş geliyor, ancak sanalda nasıl bir deneyim sunacağı hakkında şu an için fikrimiz bulunmuyor.

XRSpace, tam boyda bir avatar oluşturmaya izin veriyor. Chou, avatarların sanal gerçeklik deneyimini yürütme ve sosyal etkileşimi sağlama konusunda temel araç görevini üstleneceğine inanıyor. Yönetici “Bugün, VR’nin bu kadar heyecan verici olmasının nedenlerinden biri, bu kadar sürükleyici olmama nedenlerinden biri, çok iyi dijital avatarlardan yoksun olması.” diyor. “Bugün, dijital avatarların çoğu karikatürize ve yarı gövdelidir, gerçekten ‘dijital benliğiniz’ diyebileceğimiz bir şey değildir. Bu yüzden gerçekten yapmak istediğimiz şey, insanların gerçekten bunun sizin olduğunuzu tanımasına izin vermektir.”

xrspace mova

Bu yenilenmiş avatarlar, yüksek kaliteli cilt dokuları ve yapay zekâ destekli doğal yüz ifadeleri ve bacak hareketleriyle birlikte, Chou’nun efekt stüdyosu Digital Domain’den elde ettiği deneyimle ortaya çıktı.

Chou, daha sonra kullanıcıların aileleri ve arkadaşlarıyla buluştuğunda veya toplantılara ve derslere katılırken aynı “dijital benliğe” bağlı kalmasını umuyor. Ama elbette, sizi avatarınızı daha rahat uygulamalar için tuhaf hale getirmekten alıkoyan hiçbir şey de yok. “Bunu yasaklamıyoruz.”

XRSpace ile sosyal deneyim Manova ile sunulacak

Viveport veya Steam gibi mevcut bir VR platformuna bağlı kalmak yerine XRSpace, içerik ve hizmetler söz konusu olduğunda daha büyük hedeflere sahip olduğunu kendi platformunu geliştirerek gösteriyor. XRSpace, VRChat veya Rec Room gibi VR sosyal platformlarına karşı Manova’yı öne sürüyor. Bu merkez aynı zamanda başlığın temel arayüzü olma özelliğini de taşıyor.

xrspace manova

Kişiye özel alanları sayesinde; sanal evinizde, toplantı odanızda, sınıfınızda, sinemada veya hatta özel plajınızda aileniz, arkadaşlarınız veya tanıdıklarınızla buluşabilirsiniz. Bu senaryolarda video izleyebilir, mini oyunlar oynayabilir veya sanal nesnelerle birlikte oynayabilirsiniz.

İşleri biraz daha gerçekçi hale getirmek istiyorsanız; Mova başlığının “Alan Tarama” özelliğinden yararlanabilirsiniz. Adından da anlaşılacağı gibi “Alan Tarama”, fiziksel bir odayı tarayarak sanal bir alana dönüştürebiliyor. Kullanıcı sadece bir odanın etrafında dolaşıp başlığın ön optik sensörlerinin işi yapmasına izin veriyor. İnsanları davet etmeden önce bu sanal odayı yeniden dekore edebilirsiniz.

xrspace manova

XRSpace bu iddialı özelliğin nasıl çalıştığını göstermek için başlangıçta, Tayvan’ın en büyük emlak ajanslarından YC House’un üçüncü çeyrekte VR ev görüntüleme turları başlatmasını sağladı. XRSpace, bu özellikten yararlanmak için mobilya perakendecileri ve seyahat acenteleriyle de çalışıyor, böylece müşteriler satın alma işleminden önce nasıl bir ortamla karşılaşacaklarını deneyimleyebiliyor.

Aynı zamanda XRSpace, kurumlara ve şirketlere VR eğitimi ve VR işbirliğini getirmeye çalışıyor. Tayvan’da, uzaktan eğitime Manova’yı entegre etmek için hâlihazırda en az dört okul ile iş birliği yapılıyor. Benzer şekilde, XRSpace banka müşterilerinin de Mova’yı uzaktan toplantı ve eğitim çözümü olarak kullanmakla ilgilendiklerini iddia ediyor.

Kamusal alanlara girdiğinizde ise işler çok daha ilginç hâle geliyor. Bir merkez olarak hareket eden bir şehir merkezinden başlıyorsunuz, oradan arkadaşlarınızla takılabileceğiniz veya dünyanın dört bir yanından insanlarla tanışabileceğiniz parklara, plajlara, gece kulüplerine ve sinemalara gidebilirsiniz.

Daha sonra, VR’daki diğer insanlarla katılabileceğiniz bir sağlıklı yaşam aktiviteleri paketi olan MagicLOHAS’a sahip olabilirsiniz. Bu paket içinde yoga, tai chi, meditasyon, dans, germe ve hatta beyin eğitimi var. Bunların hepsi bir dağın tepesinde, deniz kenarında veya ormanda gerçekleştirilebiliyor. XRSpace, her etkinliğe sanal eğitmenler eklemek için bir avuç sağlık uzmanıyla iletişim kurdu. Ancak kullanıcıların bu hizmetten yararlanmak için ayrı olarak satılan vücut izleyicilerini giymeleri gerekecek.

Geri kalan kamusal alanlar temel olarak müzik, VR videoları ve VR oyunlarına ait portallardır. Müzik bölümü operatörler tarafından işlenirken, videolar AirPano, Insta360, Dijital Etki Alanı ve çeşitli yerel içerik ortaklarından sağlanacak. Tayvan için Vogue ve GQ zaten iş ortakları arasında yer alıyor. XRSpace de canlı yayınları Manova?nın sanal stadyumuna entegre etmek için yerel bir beyzbol takımı ile çalışıyor.

VR oyunlarına gelince, dikkate değer olanlar arasında Futuretown’un mini golf oyunu Cloudlands 2 ve atış oyunu A-10 VR ile birlikte Resolution Games’in Angry Birds VR ve balık tutma oyunu Bait! oyunları bulunuyor. Bununla birlikte, bu başlıklardan kaçının kulaklığın el hareketi girişi ile uyumlu olacağı belirsiz ve XRSpace’in bu alanda rekabeti yakalamak için daha fazla oyun geliştiricisini SDK’sını almaya ikna etmesi gerekecek gibi görünüyor.

XRSpace’in Mova sanal gerçeklik başlığı, sektörün ana akım kullanıcı kitlesi diliminde gerçekten çığır açmaya çalışan son derece iddialı bir VR başlık gibi görünüyor. Başlığın 599 dolarlık yurt dışı fiyatının da özellikleri dikkate alındığında uygun olduğunu söyleyebiliriz.

Her ne kadar XRSpace’in eşsiz fikirleri olsa da, tükeicileri düzenli olarak sanal ortama çekmek için yaratıcı fikirlere ihtiyaç var gibi görünüyor. XRSpace, bu noktada operatörlerin yardımcı olacağını umuyor. Tayvan için XRSpace, sanal gerçeklik başlığını Chunghwa Telecom ile piyasaya sürerken Deutsche Telekom, Mova’yı yakın bir gelecekte Avrupa’ya getirecek. XRSpace’in Türkiye pazarına yönelik planlarının olduğunu da biliyoruz. Türkiye ile ilgili gelişmeleri de yeni bilgiler ulaştıkça paylaşacağız.

İLGİLİ HABERLER