Teknoloji

Xiaomi hızlı şarjda çıtayı yukarıya çekiyor

xiaomi super charge turbo 100w

Mobil cihaz teknolojisinde son yıllarda belirgin bir ilerleme kaydedildiği su götürmez bir gerçek. Katlanabilir ekranlı ve 5x zum yapabilen periskop lensli telefonlar yavaş yavaş ortaya çıksa da, bu teknolojilerin kullanımı hâlâ telefonların pillerinin insafında. Cihazların kullanım süresini artırmanın en kısa yolu, kısıtlı alana yerleştirilen pillerin kapasitesini büyütmekten geçiyor. Ancak hızlı şarj teknolojilerindeki gelişim de, diğer teknolojilerin etkin kullanılması açısından önem taşıyor. Xiaomi Super Charge Turbo adını verdiği teknolojisiyle hızlı şarj konusunda çıtayı biraz daha yukarıya çekecek gibi görünüyor.

Çinli üretici, yeni şarj teknolojisinin neler yapabileceğinin ipucunu yayınladığı bir videoyla verdi. 100W hızlı şarj teknolojisini Oppo’nun 50W teknolojisiyle karşılaştıran Xiaomi, 4000 mAh kapasiteli bir pili tamamen boşken 17 dakika içinde yüzde 100 doluluk seviyesine ulaştırabileceğini sergiliyor. Buna karşılık, Oppo’nun teknolojisi aynı sürede 3700 mAh kapasiteli bir pili yüzde 65 oranında doldurabiliyor.

Testte kullanılan Oppo RX17 Pro, Super VOCC isimli hızlı şarj teknolojisini taşıyor. Bu teknoloji maksimum 50W güç çıkışı sağlayabiliyor. Xiaomi’nin 100W güç çıkışı yapabilen Super Charge Turbo teknolojisinin Super VOCC’i geride bırakması normal olsa da, şarj konusunda hız dışındaki faktörlerin de önemli olduğunu unutmamak gerekiyor.

Yüksek şarj hızlarına ulaşmanın yolu doğal olarak güç çıkışını artırmaktan geçiyor. Ancak bunu yaparken daha fazla ısı üretiliyor ve telefonlar ısınıyor. Bu sıcaklığın yönetilememesinin ne kadar tehlikeli olabileceği Samsung Galaxy Note 7 örneğinde görülmüştü. Her hızlı şarj teknolojisinde oluşan sıcaklığı tahliye etmek için özel yöntemler kullanılıyor. Örneğin, Oppo RX17 Pro’da telefonun pil hücresi iki parçaya ayrılıyor. Xiaomi ise Super Charge Turbo’nun sunulduğu telefonlarda sıcaklık tahliyesini nasıl gerçekleştireceği konusunda şimdilik bilgi vermiş değil.

Xiaomi Super Charge Turbo için ilk demo yapılsa da, sistemin nasıl işleyeceği konusundaki detaylar henüz bilinmiyor .Super Charge Turbo’nun telefonlara sorunsuz biçimde yerleştirilmesi durumunda Xiaomi’nin rakiplerine karşı önemli bir avantaj kazanacağı rahatlıkla söylenebilir.

İLGİLİ HABERLER