Teknoloji

Xiaomi Avrupa’daki mağaza sayısını yıl sonuna kadar üçe katlayacak

xiaomi mi store

Çinli akıllı telefon üreticileri ABD’de kendilerine bir yer edinme konusunda siyasi kaynaklı çeşitli sıkıntılar yaşıyor. Ancak bu durum söz konusu grubu pek fazla etkilemiyor gibi görünüyor. Pek çok Çinli üretici ABD yerine Avrupa’ya odaklanıyor. Xiaomi de ağırlığı Avrupa’ya veren Çinli teknoloji şirketleri arasında bulunuyor.

Xiaomi’nin Avrupa’ya verdiği önemi gösteren en son hamle ise fiziksel mağazacılık alanında geliyor. CNBC‘de yer alan habere göre, şirket Avrupa’daki mağaza sayısını 2019 sona ermeden üçe katlamaya hazırlanıyor. 2018’in sonu itibarıyla eski kıtadaki mağaza sayısı 50’nin altında olan Xiaomi, 2019 bittiğinde bu sayının 150’nin üstüne çıkmasını hedefliyor. Şirketin kıdemli başkan yardımcısı Wang Xiang, bunun kendileri için “çok, çok büyük bir hedef” olduğunu dile getirdi.

Xiaomi’nin bu hedefinin Avrupa akıllı telefon pazarındaki mevcut trendlere uygun olduğu rahatlıkla söylenebilir. Huawei, Oppo, Vivo ve OnePlus gibi Çinli şirketlerin Avrupa akıllı telefon pazarındaki payı her geçen gün artıyor. Pazar araştırma şirketi Canalys’in rakamlarına göre, 2018’in sonu itibarıyla Çinli akıllı telefon üreticilerinin Avrupa’daki satışlardaki payı yüzde 32 seviyesine ulaşmış durumda. Çinliler içinde aslan payını ise yüzde 23 ile Huawei alıyor.

Xiaomi gibi Çinli üreticilerin Avrupa’ya odaklanmasının haklı gerekçeleri var. Söz konusu gerekçelerin ilki, Amerikan mobil ekosistemindeki dağıtımda operatörlerin ağırlığının fazla olması. Bu da yeni üreticilerin devreye girmesini zorlaştırıyor. Buna ek olarak, Amerikan istihbarat kurumlarının Çinli teknoloji şirketlerine yönelik hasmane tutumu da ABD’yi Çinliler için zorlu bir pazar hâline getiriyor. Huawei ve ZTE özellikle tehdit olarak algılanan şirketler arasında öne çıkarken; FBI, CIA ve NSA ise insanları Huawei’nin telefonlarını almama konusunda uyarma noktasına gelmişti. Resmi kuruluşların tepkisi, Amerikan operatörlerinin Çinli üreticilerle yaptıkları satış anlaşmalarını iptal etmesine de yol açmıştı.

Xiaomi Avrupa’daki pazar payını istikrarlı şekilde artırıyor

Böyle bir ortamda Avrupa pazarına odaklanmak, Çinli akıllı telefon üreticilerinin küresel pazar paylarını artırmalarına da yardımcı oldu. 2018’in son çeyreğinde Xiaomi, Avrupa’daki pazar payını yüzde 62 oranında artırdı. Huawei’de ise söz konusu artış yüzde 52 seviyesinde. Bu dönemde Apple ve Samsung’un Avrupa’daki satışlarının düştüğünü hatırlatmakta da fayda var.

İLGİLİ HABERLER