Teknoloji

Xiaomi akıllı telefon satışlarını yüzde 88 oranında artırdı

xioami mi 8

xiaomi akilli telefonXiaomi akıllı telefon pazarında 2018’in ilk üç ayında büyük bir sıçrama kaydetmiş gibi görünüyor. Halka arz için hazırlık yapan şirket tarafından paylaşılan veriler söz konusu büyük sıçramayı net bir şekilde görmeyi sağlasa da, Xiaomi’nin hâlâ kâr edememiş olması dikkat çekiyor.

Xiaomi kesin rakamları paylaşmasa da, akıllı telefon satışlarının 2018’in ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 88 oranında arttığına dikkat çekti. Çinli üretici satış rakamlarını resmen paylaşmasa da, araştırma şirketleri tarafından açıklanan rakamlar bu konuda daha net bir resim çizmeyi mümkün kılıyor.

Counterpoint Research verilerine göre, Xiaomi yılın ilk çeyreğinde 28.1 milyon akıllı telefon sevkiyatı gerçekleştirdi. Şirketin bu dönemde küresel akıllı telefon pazarındaki payı yüzde 8 oldu. Xiaomi’nin yılın ilk çeyreğinde diğer birimlerinin de hesaba dahil edilmesiyle birlikte 5.3 milyar dolar gelir elde ettiği, şirketin dönemi 1.09 milyar dolar zararla tamamladığı belirtildi.

Xiaomi’nin finans raporuna biraz daha derinlemesine bakıldığında akıllı telefon birimindeki büyümeye rağmen, diğer birimlerin küçüldüğü görülüyor. Buna ek olarak, mobil cihazların toplam satışlar içindeki payının yüzde 70’in üzerinden yüzde 67.5 seviyesine gerilemesi de ayrıca dikkat çekiyor. Xiaomi’nin çevrimiçi servislerinin ve akıllı ev ürünlerinin gelir içindeki payının artması ise potansiyel yatırımcıları sevindirecek bir nokta olarak öne çıkıyor.

Xiaomi akıllı telefon pazarındaki gücünü artırmak adına halka arza büyük önem veriyor. Şirket halka arzadan gelecek paranın yüzde 40’ını Avrupa ve Güneydoğu Asya’da yeni pazarlara girmek veya markasını güçlendirmek için kullanmayı planlıyor.

İLGİLİ HABERLER