Teknoloji

Xiaomi 2015’te 80 milyon akıllı telefon satma hedefine ulaşamadı

Xiaomi elektrikli otomobil
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Xiaomi

Çin’in önemli mobil cihaz ve aksesuar üreticilerinden Xiaomi, 2015’te kaç akıllı telefon sattığı konusunda oldukça önemli ipuçları verdi. Şirketten yapılan açıklamada, 2015’te 70 milyondan fazla akıllı telefon satışı gerçekleştirildiği belirtildi. Bu rakam, 2014’te kayıtlara geçen 61 milyon satışa kıyasla yüzde 15 oranında bir artış anlamına geliyor. Ancak şirketin koyduğu 80 milyon satış rakamının da altında kalıyor. Çinli üretici, ilk etapta 100 milyon olarak belirlediği satış hedefini daha sonra 80 milyona indirmişti.

Bir süredir yavaşlayan büyümesi nedeniyle medya baskısı altında olan Xiaomi’nin 45 milyar dolarlık piyasa değeri de sorgulanır hâle gelmişti. Şirketin bir önceki yılın satış rakamlarını yeni yıla girilmesinden çok kısa süre sonra açıklama geleneğinden vazgeçmesi de, oluşan negatif havanın biraz daha büyümesine yol açmıştı.

Kesin satış rakamlarını açıklamaktan kaçınan Çinli üretici, satışların bölgesel dağılımı konusunda da bilgi paylaşımında bulunmayacağını duyurdu. Dolayısıyla şirketin ana vatanı Çin’de kaç akıllı telefon sattığını veya Hindistan, Endonezya ve Brezilya gibi gelişmekte olan pazarlarda nasıl bir performans sergilediğini tam anlamıyla görmek mümkün olmayacak. Söz konusu gelişmekte olan pazarlarda kullanıcı talebi umut vadetse de, 300 doların altı fiyatlardan satılan akıllı telefonlar arasında fazlasıyla yüksek bir rekabet yaşanıyor.

Analistlere göre, Çin merkezli bir diğer akıllı telefon üreticisi olan Huawei, 2015 performansı itibarıyla Xiaomi’yi geride bırakmayı başardı. The Wall Street Journal’da yer alan habere göre, sevkiyatlarını bir önceki yıla göre yüzde 44 oranında artıran Huawei, yıllık 100 milyon sevkiyat rakamını aşmayı başaran ilk Çinli şirket olma unvanını kazandı.

Geçtiğimiz yılın sonlarında Canalys tarafından yayınlanan bir rapor, Huawei’nin 2015’in üçüncü çeyreği itibarıyla Çin akıllı telefon pazarında zirveyi Xiaomi’nin elinden aldığını gösteriyor. Ancak Xiaomi’den yapılan açıklamada, pazar payı göz önüne alındığında Çin akıllı telefon pazarının ilk sırasında halen şirketin yer aldığının altı çizildi. Huawei’nin açıkladığı rakamların sevkiyat, Mi 4 üreticisinin rakamların ise son kullanıcıya ulaştırılan ürünleri kapsadığı göz önüne alınınca bu iddianın doğru olma ihtimali biraz daha artıyor. Ancak ortaya çıkan tablonun Xiaomi’ye hedeflerini ve sunduklarını gözden geçirmesi konusunda bir tür uyarı niteliği taşıdığını da göz ardı etmemek gerekiyor.

İLGİLİ HABERLER