Manşetler

Xbox Series X: Microsoft gelecek nesil konsolunun adını ve tasarımını açıkladı

microsoft xbox series x

Microsoft’un gelecek nesil Xbox oyun konsolunun resmi adı Xbox Series X oldu. Microsoft bu adı ve konsol tasarımını Game Awards etkinliğinde gösterdi.

Konsol önceki Xbox konsollarından farklı olarak bir PC’ye daha çok benziyor. Microsoft’un hazırladığı tanıtım videosu sayesinde bu yeni tasarıma kabaca bakma imkanını yakalıyoruz. Konsol hem yatay hem de dikey biçimde konumlandırılabilecek şekilde tasarlandı. Şirketin Xbox şefi Phil Spencer, yeni oyun konsolunun Xbox One X’in işlemci gücünün dört kat fazlasını en sessiz ve verimli biçimde sunacağını vadetti.

Microsoft Xbox Series X’i göstermek için Ninja Theory’nin gelecek Xbox konsolu için tasarladığı yeni oyunu Hellblade 2‘yi kullandı. Her ne kadar tasarım burada gösterilse de, şirket daha önce tartışılanların ötesinde bu konsolun tam teknik özelliklerini açıklamadı.

Xbox Series X, AMD’nin Zen 2 ve Radeon RDNA mimarisini temel alan özelleştirilmiş bir CPU tasarımını barındıracak. NVMe SSD ise yükleme süresini artıracak. Üstelik Xbox Series X, 8K oyun desteğine de sahip olacak. Oyunlarda 120fps, ışın izleme ve değişken yenileme hızı gibi destekler de bulunacak.

Microsoft henüz GPU performans özellikleri hakkında konuşmuyor, ancak Spencer Gamespot‘a verdiği röportajda bazı ipuçları verdi. Hellblade 2 fragmanındaki grafikler muhtemelen, konsol üzerinde çalışan bir oyun motorunda, gerçek zamanda çekildi. “Xbox One temel konsoluna göre çarpıcı bir yükseltme yapmak istedik.” dedi Spencer. “Yani hesapladığımızda, Xbox One’ın GPU gücünün sekiz katından ve Xbox One X’inkinden iki kat daha yüksekteyiz.” Xbox One X GPU performans 6 teraflop, bu nedenle Xbox One X 12 teraflopluk kapasiteye sahip olacak.

Ayrıca Gamespot, konsolun Xbox One kumandası kadar geniş olacağını ve Xbox One’dan da kabaca üç kat daha yüksek olacağını söylüyor.

Kumandalardan bahsetmişken, Microsoft yeni Xbox Wireless Controller kumandasını da tanıttı. Spencer, “Boyutu ve şekli daha da geniş bir insan kitlesine uyacak şekilde düzenlenmiştir ve ayrıca ekran görüntülerini ve oyun kliplerini yakalamayı basitleştirmek için yeni bir Paylaş düğmesine sahiptir.” diyerek yeni kumandayı özetliyor. Selefine göre biraz daha küçük, ancak arkadaki tetikleyicileri koruyacak. Güncellenmiş kumanda mevcut Xbox One konsollarıyla ve Windows 10 PC’leriyle de çalışacak ve her bir Xbox Series X konsolunun kutusunda bulunacak.

Microsoft’un Xbox Series X konsolu Otomatikleştirilmiş Düşük Gecikme Modu (ALLM) ve Dinamik Gecikme Girişi (DLI) gibi iki özelliği de barındıracak. Bunlar sayesinde Xbox Series X, şimdiye kadarki en hızlı cevap veren konsol olacak. Spencer, Series X’in buluttaki gelecek için tasarlandığını söylüyor. Konsolun donanım ve yazılımı birleştirerek mükemmel oyunları hem konsola hem de diğer yerlere getirmeyi kolaylaştıracağını da vurguladı.

Microsoft, iki gelecek nesil konsoluyla ilgili planları hakkında bir bilgi vermedi, ancak Xbox Series X adının kullanılması, tek bir konsolun olmayacağını gösteriyor. Anlaşılıyor ki, Microsoft Series X için iki yeni konsol planlıyor. İkinci ürün daha düşük fiyatlı ve daha güçlü olan ana konsola göre düşük güçte çalışacak.

Microsoft şimdiye kadar Xbox Series X’i Project Scarlett adıyla geliştiriyordu. Microsoft, gelecek nesil konsolunun en hızlı ve güçlü konsol olacağını söyleyerek, Sony’nin gelecek yıl çıkaracağı PlayStation 5 konsolunda daha hızlı olacağını işaret ediyor.

Hangi konsolun üstün geleceğini görmek için gelecek yılın bu zamanlarını beklemek gerekiyor. Sony henüz PlayStation 5’in tasarımını ortaya çıkarmadı. Ancak bu durum Microsoft’un herkesi bu isimlendirme ve donanım tasarımıyla şaşırtmasına engel olmadı.

İLGİLİ HABERLER