Manşetler

Xbox Series X’in çıkarılabilir depolama birimi nasıl çalışacak?

Microsoft gelecek nesil Xbox Series X konsolunun teknik detaylarını dün paylaşmıştı. İşlemci hızı ve yeni teknolojilerin yanında dikkat çeken bir ayrıntı da çıkarılabilir depolama birimi desteği oldu. Bu destek 1 TB’lık genişleme kartlarıyla sağlanacak. Şirket, bu destek için özel bir genişleme kartı kullanacak. Seagate ile iş birliği yapan Microsoft, Xbox Series X için 1 TB kapasiteli genişleme kartları çıkaracak.

Kartlar basit şekilde konsolun arkasına takılacak ve dahili 1 TB NVME SSD’yi genişletmekte yardımcı olacak. Microsoft, hem dahili NVME SSD hem de harici SSD’ler için PCI Express 4.0 bağlantılarını kullanıyor. Bu da hızların gelecek nesil oyunlar için tasarlandığını gösteriyor. Aynı zamanda Xbox Series X için optimize edilmiş oyunların da dahili SSD veya bu genişleme kartlarında çalışması gerekecek.

Konuyla ilgili konuşan bir Microsoft sözcüsü, “Xbox Series X’te mevcut USB 3.1+ harici sabit sürücülerinizi kullanmaya devam edebilir ve Xbox One, 360 ve OG Xbox oyunlarını doğrudan harici USB HDD’den çalıştırabilir.” dedi. “Xbox Series X ve Velocity Architecture için optimize edilmiş oyunların dahili SSD’den veya Genişletilebilir Depolama Sürücüsünden çalıştırılması gerekir.”

Yani, eğer Xbox Series X’inizin depolama kapasitesini artırmayı düşünürseniz, tüm yeni oyunlar ve kademeli şekilde güncellenenler için genişleme kartına ihtiyacınız olacak. Microsoft, bu kartların fiyatlarını henüz açıklamadı. Şu anda harici USB depolama birimleri farklı biçimlerde geliyor ve eşdeğer NVME SSD sürücülere göre çok daha ucuza maloluyor.

Seagate, bu genişleme kartları için özel iş ortağı olarak seçildi. Microsoft temsilcisi, “Lansman sırasında, Xbox Series X için Seagate Depolama Genişletme Kartı mevcut tek Genişleme Kartı olacak.” dedi. “Gelecekte daha fazla ayrıntı paylaşmak için sabırsızlanıyoruz.”

xbox series x seagate depolama

Microsoft’un kendi markasını taşıyan genişleme kartları mı çıkaracağı veya bu genişleme kartlarını üretmesi için kaç tane üçüncü taraf sürücü üreticisiyle anlaşacağı şu an için bilinmiyor. Daha fazla tedarikçi rekabeti artıracak ve fiyatları da tüketiciler lehine aşağı çekecektir. Bu nedenle Seagate’in lansman sonrasında bile tek üretici olarak kalmasını görmek şaşırtıcı olacaktır.

Bu yeni genişleme kartı desteği ve dahili NVME SSD, oyunların yüklenme sürelerinde ciddi düşüşlere yol açacaktır. Microsoft, Xbox One X’e göre 40 saniyelik bir iyileşmenin sağlandığını gösterdi. Bu da gelecek nesil Xbox’ta daha fazla SSD depolama desteğini sunmanın oyunları nasıl etkileyeceğini ortaya koyuyor. Böylelikle Microsoft, birden fazla oyunun daha sonra kalınan yerden devam etmesini veya konsol güncellendikten sonra bile oyunun kalınan yerden başlamasını sağlayacaktır.

Microsoft, basit bir şekilde, oyun tarafında RAM’de kullanılan her şeyi doğrudan SSD’de önbellekliyor. Bu sayede konsola oyunlara anında yeniden başlama imkanı tanıyor. Şirket, Quick Resume olarak adlandırılan bu hızlı devam etme özelliğinden aynı anda kaç tane oyunun yararlanabileceği hakkında tam olarak bir bilgi vermedi. Ancak en az üç oyun desteklenecek. Her bir oyunun farklı RAM gereksinimleri olduğu için, gerçek sayı da Quick Resume özelliğinin kapsadığı alanla bağlantılı olacaktır.

xbox series x seagate depolama

Xbox Series X genişleme kartlarıyla ilgili daha fazla bilgi ilerleyen zamanlarda gelecektir. Ancak şu an açık olan nokta, oyunlar güncellendiği zaman gelecek nesil konsolda depolamayı artırmanın tek yolu bunlar olacak. Umarız, bu özel çözümün maliyeti çok yüksek olmaz.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER