DosyaManşetler

WWDC 2023: Apple’ın geleneksel geliştirici konferansı ne zaman, neler bekliyoruz?

WWDC 2023: Apple'ın geleneksel geliştirici konferansı ne zaman, neler bekliyoruz? #WWDC23
wwdc 2023
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

2023 Dünya Geliştiriciler Konferansı (WWDC), Apple’ın şimdiye kadarki en büyük etkinliği olacak gibi görünüyor. Yıllar süren dedikodular ve sızıntıların ardından, Apple nihayet karışık gerçeklik başlığını tanıtacak ve sanal gerçekliğe yatırım yapmanın değerli olduğunu kanıtlama girişimine ilk bakışı sunacak.

İşletim sistemi güncellemeleri, yeni uygulamalar ve özellikler ve muhtemelen biraz daha yeni donanım da bekleniyor. Bu yazıda, ana WWDC konuşmasını nasıl ve ne zaman izleyebileceğinizi ve Apple’dan beklenebilecek bazı duyuruları bir araya getirdik.

WWDC 2023 açılış konuşması ne zaman, saat kaçta?

Apple, bu yılın ana WWDC konuşmasının 5 Haziran Pazartesi günü, Türkiye saatine göre 20.00’de gerçekleşeceğini duyurdu. Apple Park’ta, Cupertino, California’da hem dijital hem de yüz yüze bir etkinlik olarak gerçekleştirilecek. Apple CEO’su Tim Cook’un etkinliği başlatması bekleniyor.

WWDC 2023’ü nereden izleyebilirim?

Apple, WWDC 2023 açılış konuşmasını web sitesi ve YouTube kanalından canlı yayınlayacak. Canlı yayın başladığında, bu yazının başına ekleyeceğimiz yayını da izleyebilirsiniz. Ana konuşmayı canlı izleyemezseniz, Apple’ın YouTube’da yayınlandıktan sonra yayınlayacağı önceden kaydedilmiş sürümü izleyebilirsiniz.

Bunlarla birlikte, Apple’ın WWDC sırasında yapması beklenen en büyük duyurulara bakalım.

Karma gerçeklik gözlüğünün tanıtılması

apple karma gerçeklik gözlüğü

Apple’ın karma gerçeklik gözlüğü, şirketin yıllardır en heyecan verici ürünlerinden biri olabilir. Apple henüz varlığını onaylamasa da, haberler ve dedikodular onun hem sanal gerçeklik (VR) hem de artırılmış gerçeklik (AR) deneyimleri sunabileceğini öne sürüyor.

“Reality Pro” adı verilen, geliştirici odaklı olması beklenen başlık, sanal gerçekliğe dalıp çıkmak için fiziksel bir kadranın bulunduğu bir “kayak gözlüğü” görünümüne sahip olması bekleniyor. Bloomberg’den Mark Gurman’a göre, aynı zamanda el izlemeyi desteklemek için çok sayıda dış sensör ve gözlerinizi izleyen iç sensörlerin bulunması gerekiyor.

Gözlük muhtemelen bağımsız bir cihaz olarak var olacak, bir pil paketini başlığa özel bir kablo kullanarak bağlayacak. Şu ana kadar, haberler Apple’ın Safari, FaceTime, Apple TV, Apple Books, Freeform ve daha fazlası dahil olmak üzere yerel uygulamalarının VR versiyonlarını oluşturmak için yoğun bir şekilde çalıştığını öne sürüyor.

Yaklaşık 3.000 dolarlık beklenen yurt dışı fiyat etiketiyle, Apple’ın bu ürünü hiç de ucuz olmayacak. Bununla birlikte, Apple’ın cihazın daha uygun fiyatlı versiyonları üzerinde çalıştığı söyleniyor. Ne var ki, muhtemelen onları bu yılki etkinlikte onları göremeyeceğiz.

Yepyeni 15-inç MacBook Air

Ayrıca Apple, MacBook Air için daha büyük bir 15 inç seçeneği çıkarması bekleniyor. Bu cihaz uzun süre standart 13 inçlik bir ekranla öne çıkmıştı. Cihaz hakkında ilk kez geçen yıl bir şeyler duyduk ve o zamandan beri daha detaylı dedikodular birikti.

15 inç MacBook Air, muhtemelen geçen yıl çıkan MacBook Air modellerinde kullanılan Apple tasarımı M2 çipi ile gelecek. Bloomberg’den bir habere göre, 14 inç MacBook Pro ile aynı biçimde 3024 x 1964 çözünürlüğe sahip olabilir, ancak ekran bir inç kadar daha geniş diyagonal uzunluğa sahip olduğu için, daha geniş alana sahip olacak ve biraz daha az keskin görünecek.

Bunun dışında, Apple’ın başka yeni Mac’ler ortaya çıkarmayı planlayıp planlamadığı tam olarak belli değil. Şirketin, yeni bir M3 çiple birlikte gelebilecek yenilenmiş bir 13 inç MacBook Pro, 13 inç MacBook Air ve 24 inç iMac üzerinde çalıştığı söylentileri var.

iOS, iPadOS ve macOS için yeni özellikler

WWDC, bir geliştirici etkinliği olduğu için; iOS, iPadOS, macOS ve daha fazlası için bazı güncellemeler görmemiz kuvvetle muhtemel görünüyor

Bu, iOS 17’nin ilk kez gösterilmesini de içeriyor. Bu yeni sürümün daha dar kapsamlı ve deneyimi iyileştirmeye odaklanan çeşitli güncellemelerle gelmesi bekleniyor. Apple, büyük olasılıkla yeni işletim sistemiyle gelecek olan erişilebilirlik özellikleri paketinin ön gösterimini yaptı. Bunların arasında, kullanıcıların 15 dakikalık bir eğitimle sentetik bir ses oluşturmasına izin veren Kişisel Ses aracı da bulunuyor.

Apple’ın, iPadOS 17’ye Sahne Yöneticisi için bazı güncellemeleri de dahil etmesi bekleniyor. Apple, bu özelliği geçen yılın ekim ayında getirmişti, ancak şu anda bile tam randımanlı kullanıldığı söylenemez. Güncellemelerin daha çok teknik yönler üzerinde durduğu ve genel işlevselliğine daha az odaklandığı düşünülüyor.

macOS 14 ve tvOS 17 için neyin beklendiği hakkında pek bir şey bilinmiyor, ancak Apple’ın watchOS 10 için, araç takımı ağırlıklı yeni bir arayüz ekleyecek oldukça büyük bir güncelleme yapmayı planladığı söyleniyor.

Mental sağlık odaklı bir iPhone günlük uygulaması

iOS 17 hakkında konuşurken, The Wall Street Journal’dan bir haber, Apple’ın iPhone için düşüncelerinizi ve gün boyunca yaptığınız aktiviteleri yazmanıza izin verecek yeni bir günlük uygulamasını çıkaracağını belirtiyor.

Bu uygulama, yazmanız için konu önerileri sağlayabilir ve “Tüm Gün İnsan Keşfi” ile kiminle zaman geçirdiğinizi takip etmenizi ve belirli bir günde genellikle yapmadığınız bir şeyi bile tespit etmenizi sağlayabilir. Apple’ın uygulamayı WWDC’de duyurması beklenirken, şirketin uygulamayı muhtemelen sonbaharda kullanıma sunacağı tahmin ediliyor.

Apple’ın kapalı ekosisteminin açılması

Apple, Avrupa Birliği’nin Dijital Pazarlar Yasası’na (DMA) uymak için zamanı azalıyor. Bazı kurallar zaten yürürlüğe girmiş olsa da, “dijital kapıcılar” gibi Apple, kullanıcıların AB içinde üçüncü taraf uygulama mağazalarını indirmesine ve uygulamaları yan yüklemesine izin vermek için en geç gelecek yıl mart ayına kadar süresi var, ki bu, Apple’ın güvenlik endişeleri nedeniyle güçlü bir şekilde karşı çıktığı bir nokta olarak dikkat çekiyor.

Bu yüzden, Apple’ın WWDC’yi, iPhone ve iPad ekosistemlerinde yaptığı değişiklikleri önizlemek için kullanması pek de sürpriz olmaz. Bloomberg’e göre Apple, Avrupa’daki düzenleyici kuruluşların şartlarına uymak amacıyla iOS’i yeniden yapılandırma üzerinde çalışıyor.

Elle yükleme işlemine izin verilmesinin yanı sıra, Apple’ın iOS ve iPadOS üzerindeki kontrolünün azaltılması, birçok uygulama geliştiricisi ve tüketicinin Apple’ın katı politikalarına karşı uzun süreli şikayetlerini çözebilir. Apple’ın üçüncü taraf uygulamaların varsayılan olarak ayarlanmasına ve Siri’nin diğer ses asistanları ile daha iyi oynanmasına izin verme eğiliminde olduğu belirtiliyor.

Ayrıca, Apple’ın uygulama geliştiricilerine daha fazla erişim hakkı vermek amacıyla iOS ve iPadOS’un temel parçalarını açması gerekebilir. Bu, geliştiricilerin daha önce sınırlı olduğu yönlerde daha kapsamlı uygulamalar oluşturmasına olanak sağlar. Ancak, Apple’ın, kullanıcı verilerinin gizliliğini korurken bu tür bir dengeyi nasıl sağlayacağı büyük bir soru işareti.

Sonuç olarak, Apple’ın WWDC 2023 etkinliği, hem mevcut ürünlerin genişlemesi hem de yeni teknolojilerin tanıtımı için heyecan verici bir dönüm noktası olabilir. Ancak, tüm bu yeniliklerin yanı sıra, Apple’ın ekosistemini daha açık hale getirme çabaları, şirketin hem tüketicileri hem de geliştiricileri memnun etme yeteneği konusunda büyük bir test olabilir.

İLGİLİ HABERLER