Teknoloji

Windows Phone 8.1’in Siri ve Google Now benzeri asistanı Cortana ile tanışın

Microsoft’un yeni mobil işletim sistemi sürümü Windows Phone 8.1 ile ilgili yenilikler bugün San Francisco’da başlayan Build 2014 etkinliğinde duyuruldu. En fazla dikkat çeken yenilik ise kişisel asistan Cortana oldu. Windows Phone’dan sorumlu kurumsal başkan yardımcısı Joe Belfiore tarafından tanıtılan Cortana gerçek anlamda ilk kişisel dijital asistan olarak nitelendirildi.

microsoft-cortana-sesli-asistan-020414

Halo’dan bir karakter olan Cortana’dan adını alan bu özellik yine oyunda onu seslendiren aktris tarafından hayat buluyor. Cortana’nın kendisine ait bir canlı kutucuğu bulunuyor ve buradan Google Asistan’a benzer şekilde bilgi gösterimi yapıyor. Cortana’yı Siri ve Google Asistan’ın karışımı olarak tanımlamak çok da yanlış olmayacaktır.

Cortana içerik araması yapıyor, takvimleri kontrol ediyor, mesaj gönderiyor, telefon görüşmelerini gerçekleştiriyor ve bundan çok daha fazla görevi yerine getiriyor. Farklı türlerde ve dinamik ses kontrolü sunuyor.

Cortana’nın “Defter” olarak adlandırabileceğimiz ve kullanıcıyla ilgili olarak öğrendiği her şeyi gösterdiği bir özelliği de bulunuyor. Bu defter kullanıcı tarafından düzenlenebiliyor. Ayrıca bu kişisel asistan kişinin arkadaşlarını ve ailesinin bireylerini öğrenerek onları yakın çevreye kaydediyor. Bu, özellikle “Sessiz saatler” olarak adlandırılan ve sadece yakın çevredeki kişilerden gelen aramaların kabul edildiği özellik için kullanışlı oluyor.

Cortana lokanta vb. mekanların aranması sırasında Bing’in Yelp tarafından sağlanan verilerinden yararlanıyor, böylelikle kullanıcılar seçenekleri daraltma fırsatına sahip oluyor. Ayrıca puan bazlı tavsiyeler de gösteriliyor.

Cortana yazı yazarak yerelde arama yapma fırsatı sunuyor. Belirli bir kişiden gelen e-posta iletisinin bulunması arama çubuğu üzerinden gerçekleştirilebiliyor. Veya çeşitli anımsatıcılar kurulabiliyor, üstelik bu anımsatıcılar konum bazlı olacak şekilde de ayarlanabiliyor.

Microsoft’un bu kişisel dijial asistanından üçüncü tarafı uygulamalar da yararlanabiliyor, onları da sesle kontrol etmek mümkün oluyor. Örneğin, “Cortana, James Philips’i Skype’tan ara” benzeri bir sesli komut Skype uygulamasının açılmasını, hemen ardından da o kişinin aranmasını sağlıyor. Facebook da entegrasyona dahil edilen uygulamalar arasında yer alıyor, kullanıcılara belirli bir kişi hakkındaki gelişmeleri sorarak öğrenme imkanını tanıyor.

Cortana ilk olarak ABD’deki kullanıcılara beta olarak sunulacak. Microsoft bu servisi yakın gelecekte Amerika dışına taşımayı planlıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER