Teknoloji

Windows için Kinect sensörü yurtdışında satışa çıktı

Microsoft’un Windows için söz verdiği Kinect donanımı bugünden itibaren yurtdışında piyasaya çıktı. Kinect Windows SDK v1.0 ve çalıştırma aracıyla birlikte sunulan bu paketle birlikte Xbox 360 ile birlikte tanıştığımız hareket algılama tabanlı kontrol sistemi bilgisayarlarla da buluşmaya başlıyor.

Windows için Kinect sensörünün ABD satış fiyatı 250$ olarak belirlenmiş, ayrıca öğretmen ve öğrenciler için 100$’lık bir indirimin yolda olduğu belirtiliyor. Kinect yazılımı tek bir bilgisayara aynı anda dört farklı aygıtın bağlanmasına izin veriyor ve önceki beta sürümlerine göre önemli derecede iyileştirilmiş hareket izleme desteği sunuyor.

Artırılmış izleme desteği sayesinde yazılımcılar sensörle hangi kullanıcıyı izlemek istediklerini seçme imkânına sahip. Ayrıca sesi daha doğru biçimde yayma, ses kaynağının açısını ölçme, üzerinde oynamalar yapılmış renk ve derinlik modları ve kas hareketlerinin kontrolü de Kinect’in artırılmış izleme desteği sayesinde yararlanılanlar arasında bulunuyor. Windows için Kinect donanımını son kullanıcıya yönelik uygulamalara düzgün bir şekilde entegre etmeyi sağlayacak ticari kullanıma hazır bir yükleyici de cihazla birlikte sunuluyor.

Yakın modu olarak adlandırılan bir özellik sayesinde kameranın derinliği sensörün 40 cm. kadar yakınına getirilmiş nesneleri izleyecek şekilde ayarlanabiliyor. Bu, özellikle dizüstü bilgisayarları karşısında oturan kullanıcıların Kinect’ten düzgün bir şekilde yararlanmasına olanak sağlayacaktır. Öte yandan Microsoft Speech v.11 bileşenleri de SDK ve çalıştırma aracına eklenmiş. Sözünü ettiğimiz bu eklentiler sayesinde Windows 8 dizüstü bilgisayarlarda Kinect’in etkin bir şekilde kullanıldığını görebiliriz.

Microsoft, bilgisayarın uzağında olanların Kinect’i düzgün bir şekilde kullanabilmeleri gerektiğini akıldan çıkarmamış ve “uzaktan konuşma” olarak Türkçeleştirebileceğimiz bir akustik model sayesinde konuşma tanımadaki doğruluğu arttırmaya çalışmış. Yurtdışında 250$’lık fiyattan sunulan Windows için Kinect sensörü şu an için yazılım geliştiricilere özel bir oyuncak gibi görünüyor. Ancak zaman geçtikçe ve ticari uygulamalar yaygınlaştıkça, Windows için Kinect daha fazla son kullanıcıyla buluşabilir. Bu arada Windows için Kinect ekibi SDK ve çalıştırma birimi için yılda 2-3 kez güncelleme çıkarılacağını söylüyor.

İlgili – MSDN
İlgili – Amazon

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER