Teknoloji

Windows 10’a Windows 7’den kalan bir yenilik geliyor

microsoft windows 10

Windows 10, gelecek yıl WinUI 3 güncellemesi geldiği zaman, Windows 7 günlerinde kalan bir tasarım özelliğini geri getirecek. Üst düzey pencereler için yuvarlatılmış köşeler, Microsoft için estetik değişikliği temsil eden bir geri dönüş yapacak.

Windows 8’e kadar Microsoft, tüm uygulama pencereleri için Aero efektini ve yuvarlatılmış köşeleri kullandı, ancak daha sonra bu görünümü keskin köşeler için terk etti. Şimdi, GitHub‘da Microsoft tarafından yayınlanan bir yoruma göre, yuvarlatılmış köşeler üst düzey pencereler ve açılır uygulama pencereleri için kullanımda olacak. Ancak yuvarlatılmış köşelerin uygulanması kararı geliştiricilere bırakılacak.

Microsoft Teams’in bir model ekran görüntüsüne dayanarak Redmond merkezli firmanın Windows 7, Vista ve XP dönemlerinde kullanılan tarzı anımsatan bir stile döndüğü açıktır.

Windows 10’da eskiye dönüş

Eski görünümüne dönme kararı, WinUI 3 kullanıcı arayüzünün çıkışı da dahil olmak üzere, önümüzdeki yıl için planlanan daha geniş bir Windows 10 tasarım güncellemesinin bir parçası olacak. WinUI, işletim sisteminden ayrı olarak sunulan yerel bir UX platformudu. Bu, geliştirici topluluğundan gelen geri bildirimlere göre sık sık güncellenebileceği anlamına gelir. Windows 10’un yeni kullanıcı arayüzü, önümüzdeki yıl ilkbahara kadar önizleme yapılarında mevcut olabilir. Köşeleri yuvarlatılmış pencerelerin 2021’in ikinci yarısında hayata geçmesi bekleniyor. Microsoft’un WinUI’den fikir alarak Başlat Menüsü ve Eylem Merkezi’nde birkaç değişiklik yapabileceği de düşünülüyor.

Windows 10’a gelen diğer büyük tasarım değişiklikleri, daha renkli ve kavisli olacak uygulama simgelerini etkiliyor. Üst düzey pencerelerin de daha yuvarlak olacağı göz önüne alındığında, Microsoft’un önümüzdeki yıl içinde daha tutarlı bir tasarıma sahip olmak için çalıştığı görülüyor.

İLGİLİ HABERLER