Teknoloji

Windows 10 telefon sürümünün yeni ekran görüntüleri sızdı

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

microsoft-windows-10-phone-060215

Microsoft geçen ay gerçekleştirdiği Windows 10 odaklı basın toplantısında yıl sonuna doğru beklenen işletim sisteminin telefonlarda nasıl çalışacağını göstermişti. Ancak o toplantıya katılanların işletim sistemini diledikleri gibi dolaşmasına izin verilmemişti.

Çok yakında yayınlanacak Telefonlar için Windows 10 Teknik Ön İzleme sürümüyle birlikte herkes yeni nesil mobil işletim sistemini dilediği gibi deneyimleyebilecek, ancak o zamana kadar sızan bilgi kırıntılarıyla idare etmek zorundayız. Çinli ITHome sitesi Teknik Ön İzleme sürümünün erken versiyonundan alınmış birkaç ekran görüntüsünü yayınladı.

windows-10-phone-sizinti-060215-1

Yeni eklenen özelliklerden ilki olarak yeni bir ses kayıt uygulaması göze çarpıyor. Windows Phone 8 sesli klipleri doğrudan OneNote uygulamasına kaydediyordu, ancak bu pek ideal bir durum sayılmazdı; üstelik kayıtlar yoğun şekilde sıkıştırmadan geçiyordu. Telefonlar için Windows 10’da yer alan bağımsız uygulama sayesinde kaydedilen ses dosyalarını e-posta ile gönderme veya OneDrive’da saklama seçenekleri bulunacak. Telefon görüşmelerinin kaydı desteklenmeyecek, ancak bir toplantıyı kaydederken veya biriyle röportaj yaparken yeni ses kayıt uygulaması epey işe yarayacak gibi görünüyor.

windows-10-phone-sizinti-060215-2

Microsoft kullanıcı arayüzü bakımından telefonlar için Windows 10’da fazla değişikliğe gitmiyor. Ancak metin tabanlı menülerin bir kısmı değiştirilerek işletim sisteminin masaüstü ve tablet versiyonlarına daha yakın bir düzen sağlanıyor. Klavyeye bir kumanda kolunun eklendiği geçen ay görülmüştü, şimdi de klavye seçenekleri arasında sağa veya sola olmak şekilde tuşları ikiye ayırma da bulunuyor. Böylelikle tek elle kullanımda rahatlık sunulması amaçlanıyor; bu özellikle Lumia 1520 veya gelecek ayki Mobil Dünya Kongresi’nde tanıtılması beklenen büyük ekranlı Lumia telefonlarının daha rahat kullanılmasını sağlayabilir.

Alarmlar da evrensel Windows 10 uygulaması niteliğine kavuşacak şekilde güncelleniyor. Sesle giriş de klavyenin tepesine kaydırılıyor. Sızan ekran görüntülerinin bir tanesinde Windows 10 güncellemesi yüklendikten sonra çıkan mesaj dikkat çekiyor. Ayrıca aynı ekranda Seattle Seahawks Amerikan futbol takımının oyun kurucusu Russell Wilson’ın “Her yenilginin büyük bir geri dönüşü vardır.” şeklinde Türkçeleştirebileceğimiz sözü de bulunuyor. Anlaşılan o ki, Microsoft Windows 10 ile büyük bir geri dönüş yapmayı hedefliyor.

windows-10-phone-sizinti-060215-3

Microsoft Windows 10’un telefon versiyonunun Teknik Ön İzleme versiyonunu bu ay içinde çıkarmayı planlıyor. Bu ön izleme sürümü başlangıçta bütün cihazları desteklemeyecek. Yazılım üreticisi bazı 512 MB RAM’li desteklemeyi planlıyor, ancak Windows Phone 8.1 ile çalışan bütün cihazların ön izlemeyi yükleyip yükleyemeyecekleri bilinmiyor.

Microsoft bütün Lumia Windows Phone 8 cihazlarının Windows 10 çıktıktan sonra bu yeni işletim sistemine güncelleneceğine dair söz vermişti.

İLGİLİ HABERLER