Teknoloji

Windows 10 Fotoğraflar’a daha akıllı arama özelliği geliyor

windows 10 fotoğraflarMicrosoft Windows 10 Fotoğraflar uygulamasına birtakım akıllı görüntü düzenleme özellikleri ekliyor. Böylelikle uygulama Google Fotoğraflar’a biraz daha benzemiş olacak.

Yazılım devi OneDrive’da depolanan tüm görüntüleri tarayan ve yapay zekâ yardımıyla fotoğrafları tanımlayıp kataloglayan yeni bir akıllı arama özelliğinin testlerine başladı. Windows Central‘ın haberine göre, Windows Insider Sürüm Ön İzleme Halkası içinde yayınlanan Fotoğraflar uygulaması fotoğrafları renkler, yüzler, çekildiği aylar ve diğer kategorilere göre filtreleyecek.

Fotoğraflar siz ilk kez aramaya başladığınız zaman indekslenecek ve her bir fotoğraf için bu işlem bir saniyelik zaman alacak. Görünüşe göre, Fotoğraflar uygulaması yapay zekânın gücünü bulut yerine yerelde kullanıyor. Örneğin, “telefon” veya “araba” gibi terimlerle arama yapıldığında, önbellekten bu özel nesneleri içeren fotoğrafların koleksiyonu gösterilecek. Ayrıca uygulamanın aynı kişiye ait olduğunu düşündüğü yüzlerin yer aldığı fotoğrafları birleştirecek bir yüz tanıma özelliği de bulunacak.

iOS’te bunlara benzer çeşitli yüz tanıma algoritmaları bulunuyor. Google Fotoğraflar’da ise fotoğrafları indekslemek ve onları kişi, yer veya nesnelere göre daha kolay aranabilir hâle getirmek ise uygulamanın temeli niteliğini taşıyor. Bu ortamda söz konusu yapay zekâ tabanlı özellikler Windows 10 Fotoğraflar için çok yeni olacak.

Microsoft Windows 10’a özel bu işlevi hâlâ test etmeye devam ediyor. Ancak muhtemelen eylül ayında yayınlanacak Windows 10 Fall Creators Update güncelleştirmesiyle birlikte tüm kullanıcılara sunulmaya başlanması bekleniyor.

İLGİLİ HABERLER