Teknoloji

Windows 10’a daha gelişmiş ekran görüntüsü aracı geliyor

Microsoft bu hafta içinde Windows 10 için yeni bir güncelleme test etmeye başladı. Bu güncellemenin içinde, bir sonraki büyük güncellemede gelmesini beklediğimiz, yeni bir ekran görüntüsü alma aracı da bulunuyor.

ShareX veya Lightshot gibi üçüncü taraf uygulamalar Windows 10’da ekran görüntüleri alma konusunda öncü niteliğini taşıyordu. Microsoft da en sonunda Windows 10 kullanıcılarının ekran görüntülerini alma ve bunları başkalarıyla paylaşma konusunda daha iyi bir yöntem aradığını keşfetti.

Screen Sketch adı verilen, daha önce Windows 10’un Windows Ink işlevi içinde yer alan özellik, ekran görüntüleri alma ve bunların üzerinde notlar almaya yarayacak bağımsız bir uygulamaya dönüşüyor. Microsoft yıllardır birtakım farklı ekran görüntüleri alma araçlarını test ediyor. Ancak yeni gelecek olan Win+Shift+S kısayol tuş takımı, seçim aracıyla ekran görüntüsü alınacak alanın seçilmesini ve bunun doğrudan kopyalama panosu üzerinden paylaşılmasını mümkün kolacak. Ayrıca uygulama bir bildirim de gösterecek, böylelikle ekran görüntüsünün üzerinde bazı çizimler yapıp bu şekilde paylaşmak mümkün olacak. Öte yandan klavye üzerindeki ekran görüntüsü alma tuşunu da bu işlevle değiştirebileceksiniz. Bu da Win+Printscreen kombinasyonundan daha işlevsel bir aracın kullanılmasını sağlayacaktır.

windows 10 ekran görüntüsü alma

Yeni ekran görüntüsü aracının yanı sıra, Microsoft 17661 numaralı yeni test derlemesinde Fluent Design tasarımı üzerinde de bazı oynamalar gerçekleştiriyor. Windows 10 Timeline özelliğinin Görev Görünümü alanına da, Windows 10 Nisan 2018 güncellemesiyle eklenen diğer efektlerle uyum gösterecek şekilde hafif bulanıklık efekti ekleniyor. Bildirimlerin gösterilmesini önleyen Odaklanma Yardımcısı özelliği de tam ekranda oyun oynarken otomatik olarak etkinleştirilebiliyor. Microsoft, Windows 10’daki ana ayarlar uygulamasına eski Denetim Masası’ndan daha fazla ses özelliği de ekliyor. Aynı zamanda Dosya Gezgini’nde de HEIF (High Efficiency Image File Format – Yüksek Verimlilikli Görsel Dosya Formatı) desteği iyileştiriliyor.

Microsoft’un, şu anda Redstone 5 kod adıyla anılan bir sonraki büyük Windows 10 güncellemesiyle planladıkları konusunda, gelecek hafta düzenlenecek Build geliştirici konferansında daha fazla bilgi vermesini bekliyoruz. Önümüzdeki salı günü Microsoft’tan Joe Belfiore bir açılış konuşması yapacak ve şu anda başında bulunduğu “Windows deneyimleriyle” ilgili daha fazla bilgi verecek.

İLGİLİ HABERLER