Teknoloji

Windows 10 Alexa gibi dijital asistanlar için daha derin destek sunabilir

microsoft windows 10 kasım 2019 güncellemesi office

Windows 10 Alexa gibi dijital asistanların kullanımına izin verse de, söz konusu dijital asistanlar hâlâ Microsoft’un kendi yapay zekâlı asistanının yanında ikinci planda kalıyor. Kullanıcıların bu asistanlarla etkileşim kurabilmeleri için bir tuşa tıklamaları veya bir klavye kısayolundan yararlanmaları gerekiyor. Ancak gelecekte bu durum değişecek gibi görünüyor.

Albacore ve WalkingCat‘in de aralarında bulunduğu bir grup geliştirici, Windows 10’un gelecek sürümlerinde üçüncü taraf sesli asistanlar için daha derin destek sunulacağına dair işaretlere rastladı. Söz konusu asistanların seçilen bir kelime ile aktif hâle getirilebileceği belirtilirken, bu asistanların sistem seviyesinde Cortana‘nın yerini alabilecek şekilde ayarlanabileceği ifade edildi. Bir testte Microsoft’un yazılı arama kutusunu da ayırması ve görev çubuğuna “Cortana ile konuş” seçeneğini eklemesi de göze takılan bir diğer unsur oldu.

Bu desteğin yakın zamanda devreye girmesi ve PC’deki Alexa’nın odanın diğer ucundan verilecek komutla aktive edilebilmesi pek ihtimal dahilinde görülmüyor.

Microsoft açısından bakınca bu yönde yapılacak bir değişikliğin mantıklı göründüğü söylenebilir. Amazon ile son zamanlarda yakın bir işbirliği içine giren Microsoft, Cortana ve Alexa arasındaki bağları da biraz daha kuvvetlendirmişti. Windows 10 platformunu biraz daha cazip kılmak için de çalışmalarını sürdüren Microsoft, bu doğrultuda gereken esnekliği sağlamak adına kendi dijital asistanını arka plana atmaktan da çekinmeyecek gibi görünüyor.

İLGİLİ HABERLER