Teknoloji

Wikipedia’ya mobil cihazlar üzerinden ücretsiz erişim dönemi sona eriyor

anayasa mahkemesi wikipedia

wikipedia zeroWikipedia Zero projesi, gelişmekte olan ülkelerde yaşayanların mobil cihazları üzerinden herhangi bir ücret ödemeden Wikipedia’ya erişebilmeleri için hayata geçirilmişti. Wikimedia Vakfı, 72 ülkede 97 mobil operatörle birlikte yürüttüğü programı 2018 içinde sonlandıracağını açıklamıştı.

2012’de başlayan programla Myanmar ve Nepal gibi ülkelerde yaşayan 800 milyon kişinin bir ücret ödemeden Wikipedia üzerinden bilgiye erişebilmesi amaçlanmıştı. Wikimedia Vakfı’ndan yapılan açıklamada, veri maliyetlerinin artması ve mobil endüstrisindeki hızlı değişim nedeniyle programın sonlandırıldığı belirtildi. Vakıf açıklamasında, Wikipedia’nın Amerika ve Avrupa dışında fazla bilinmemesinin de kararda etkili olduğunun altını çizdi.

Wikimedia Vakfı’nın açıklamasında şu ifadeler kullanıldı: “Dünyadaki tüm bilgilerini sunmak için tüm dünyanın katkısına ihtiyacımız var. Ancak bu vizyonu gerçekleştirmek için önümüzde çok sayıda engel olduğunu biliyoruz. Verinin maliyetini karşılayabilmek de bu engellerden sadece birisi.”

Wikipedia Zero “ağ tarafsızlığı” konusunda kafa karıştırmıştı

Wikipedia Zero ile belli ülkelerde ücretsiz erişim sağlanması, Wikipedia’nın net tarafsızlığına olan açık desteği nedeniyle kafa karışıklığına yol açmıştı. Net tarafsızlığı konsepti, tüm internet trafiğine eşit olarak davranılmasını ve operatörlerin bazı siteler için daha ucuz ya da hızlı erişim sağlamaması gerektiğini savunuyor. Wikimedia Vakfı, bu konuda gelen eleştirileri yanıtlarken Wikipedia’nın ticari bir program olmadığının ve operatörlere herhangi bir avantaj sağlanmadığının altını çizmişti.

İLGİLİ HABERLER