Teknoloji

Wikipedia ve diğer Wikimedia sitelerinde HTTPS standart oluyor

 

wikimedia-https-150615

Wikimedia aralarında Wikipedia’nın da bulunduğu bütün sitelerinde HTTPS protokolünü varsayılan şekilde ayarlanmış olarak sunmak için çalıştığını açıkladı. HTTPS protoklü kullanıcıların bilgisayarları ve Wikimedia siteleri arasında şifrelenmiş bağlantı oluşturacak, böylelikle iletilen veriler korunacak, devletlerin veya üçüncü taraf kuruluşların veri trafiğini izlemesi zorlaşacak. Wikimedia HTTP Strict Transport Security (HSTS – HTTP Katı İletim Güvenlik) protokolüyle HTTP üzerinden yapılan iletişimi de koruma altına alacak.

HTTPS Wikimedia için yeni sayılmaz. 2011 yılından beir kullanıcılar HTTPS’i tarayıcı eklentisi HTTPS Everywhere aracılığıyla devreye alabiliyordu, ayrıca kullanıcı girişi yapmış olanlar için de HTTPS 2013’ten beri varsayılan olarak sunuluyordu. Wikimedia daha önce HTTPS’i varsayılan hâle getirmekten geri duruyordu, çünkü düşük bant genişliği veya zayıf bağlantıya sahip olan kullanıcılar için çeşitli sorunlara neden olabiliyordu. Ayrıca HTTPS web sitelerinin seçilmiş sansürü gibi bir sonuca da yol açabiliyor, bu da sansürün yoğun şekilde yaygın olduğu ülkelerde Wikimedia sitelerinin tümüne erişimde sıkıntı yaşanması gibi bir sorunun var olabileceği anlamına geliyor.

Yahoo Mail ve Facebook gibi sitelerle karşılaştırıldığında, Wikimedia güvenliğin yüksek önemde olduğu bir site sayılmaz. Ancak kullanıcıların gizlilik ve güvenlik noktasında endişelerinin arttığı bir dönemde böyle bir duyurunun gelmesi dikkate değer.

Bu arada Amerika Birleşik Devletleri yönetimi de HTTPS standardına geçeceğini açıkladı. Herkesin erişimine açık bütün federal web siteleri 31 Aralık 2016 tarihinden itibaren HTTPS’i standart olarak sunmak zorunda olacak.

Wikimedia geçişin son aşamalarında olduğunu ve önümüzdeki birkaç hafta içinde tamamlanacağını kaydetti.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER