Teknoloji

Wikipedia sayfa ön izleme pencereleriyle verimliliği artırıyor

wikipedia vikipedi açılır pencere ön izleme

wikipedia vikipedi açılır pencere ön izleme

Wikipedia‘nın, ya da Türkçe adıyla Vikipedi‘nin Türkiye’deki erişim engeli devam ediyor. Ancak online ansiklopedi yeni özelliklerle gelişmeye devam ediyor. Geçtiğimiz hafta içinde servise sayfa ön izlemeleri adı verilen yeni bir özellik eklendi.

Wikimedia Foundation tarafından yapılan açıklamada, bunun son yıllarda masaüstü Vikipedi üzerinde yapılan en büyük değişikliklerden bir tanesi olduğu kaydedildi. Yeni özellik okuyuculara sağladığı açılır pencere sayesinde, bağlantının devamındaki makale hakkında daha fazla içerik sunacak.

Herhangi bir Vikipedi sayfasında bir şeyler okumak bir kara deliğe dönüşebilir, sizi tahmin edemeyeceğiniz yerlere götürebilir. Yeni içerikleri keşfetmek eğlenceli ve bilgilendirici bir macera sayılabilir, ancak dikkatin dağılması da muhtemel görünüyor. Özellikle tıkladığınız bağlantıda açılan sayfa istediğiniz bilgiyi vermiyorsa, söz konusu durum geçerlidir.

Yeni sayfa ön izlemeleri özelliğinde bir sayfa görüntüsü ve makalenin neden bahsettiği hakkında bir iki cümleye yer veriliyor. Bu, herhangi bir bağlantıya fare imlecini götürdüğünüzde gösteriliyor. Açılır pencereye tıklanıldığında ise söz konusu makaleye gidiliyor. Fare imlecini bağlantıdan kaldırdığınızda ise, pencere kayboluyor.

Wikimedia, bu özelliği geliştirirken yoğunlaştırılmış karşılaştırmalı testler uyguladığını ve çoğu kullanıcının bu özelliği devre dışı bırakmadığını kaydetti. Her bir kullanıcının sitede gezinirken daha fazla sayfadaki içerikle etkileşim kurduğunu da ekledi. Ancak bu durum sonuç olarak sitenin genel sayfa görüntüleme sayısını düşürmüş. Kullanıcılar bu pencerelerde gösterilen bilgilere göre bağlantıyı tıklayıp tıklamamaya karar veriyor, verimlilikleri artıyor. Sonuçta Vikipedi içinde daha az sayfa gezerek istedikleri bilgileri toplayabiliyor.

İLGİLİ HABERLER