Teknoloji

Wikipedia ve kurucusu Anayasa Mahkemesi kararından memnun

wikipedia
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Anayasa Mahkemesi, iki yılı aşkın zamandır süregelen Wikipedia erişim engelinin anayasaya aykırı olduğuna hüküm getirdi. Bu kararla birlikte Wikipedia’ya uygulanan erişim engelinin kalkması bekleniyor. Wikipedia, ya da Türkçesiyle Vikipedi projesinin arkasındaki kuruluş olan Wikimedia Vakfı’ndan da konuyla ilgili olarak bir açıklama yapıldı.

Kuruluş web sitesinde konuyla ilgili bir blog yazısı yayınladı. Blog yazısında “Bugün, Anayasa Mahkemesi, Türkiye’de Wikipedia’nın iki buçuk yıldan fazla süren erişim yasağının anayasaya aykırı olduğuna karar verdi. Umarız, Türkiye’nin en yüksek mahkemesinden alınan bu yeni karar ışığında Türkiye’de erişim geri gelir ve engelin kaldırıldığına dair bildirim alırsak bu yazıyı güncelleyeceğiz.” ifadesi yer aldı.

Yazıda erişim engelinin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından da incelendiği ve kurumun bu davaya öncelikli statü verdiği kaydedildi. Türkiye’nin de ocak ayında yazılı görüşlerini ileteceği eklendi.

Wikimedia, Anayasa Mahkemesi kararıyla birlikte 80 milyondan fazla insanın Vikipedi’nin tüm dillerine bir kez daha sınırsız erişime sahip olmasını umduğunu kaydetti. “Her yaştan ve arka plandan insanlar – öğrenciler, akademisyenler, profesyoneller – abiyogenezden Osmanlı İmparatorluğu’na ve Süper Lig’e kadar çok çeşitli konularda bilgilere kolayca erişebilmelidir. Ve Türkiye halkı, Türkiye’nin kültürü, tarihi ve tüm dünya hakkındaki en büyük küresel sohbetin bir parçası olmalıdır.”

Bu arada Wikipedia’nın kurucusu Jimmy Wales da, kararın açıklanmasının ardından konuyla ilgili bir tweet attı. Dalgalanan Türk bayrağı önünde poz veren Wales, “Yeniden hoş geldin Türkiye” anlamına gelen bir mesaj da paylaştı.

Anayasa Mahkemesinin kararının ardından Wikipedia erişiminin yeniden açılması bekleniyor. Haberi yayına hazırladığımız sırada kontrol ettiğimizde siteye erişim hâlâ kapalıydı.

İLGİLİ HABERLER