Teknoloji

Wikipedia 10 yıl sonra masaüstü web tasarımını yenilemek için kolları sıvadı

wikipedia masaüstü yeni tasarım
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Wikipedia, yaklaşık yirmi yıldan beri web kültürünün ayrılmaz bir parçası oldu. Kullanıcıların bilgisayarlarından, tabletlerinden veya telefonlarından milyonlarca metin ağırlıklı, kitle kaynaklı ansiklopedi girişine göz atmalarına olanak tanımayı sürdürüyor. Şimdiyse, Wikipedia’nın masaüstündeki genel görünümü, siteyi yeni kullanıcılar için daha ulaşılabilir hale getirmek için on yıl sonra ilk kez yeniden elden geçiriliyor.

Bu MediaWiki yazısında önerilen tüm yeni özelliklere göz atabilirsiniz. Üstelik değişikliklerin neye benzediği de bazı animasyonlu GIF’ler ile gösteriliyor. Katlanabilir bir kenar çubuğu kullanıma sunulacak ilk değişiklik olacak. Bu, kullanıcıların her sayfanın sol tarafındaki menüyü daraltmasına, dikkat dağıtıcı unsurları en aza indirmesine ve odaklanmayı kolaylaştırmak için ekranın solundaki ilgisiz içeriği ve bağlantıları sınırlamasına olanak tanıyor. Ayrıca site, okumakta olduğunuz bir sayfanın dilini değiştirmek için kolayca erişilebilen bir tek tıklama düğmesi ekleyecek.

Wikipedia, ayrıca diğer sayfaları bulmayı kolaylaştırmak için site içi arama aracına iyileştirmeler ekleyecek. Logoyu her Wikipedia sayfasında küçültecek şekilde yeniden yapılandıracak.

Sitenin ana şirketi olan Wikimedia Foundation bir blog gönderisinde, değişikliklerin “uzun bir zaman aralığı içinde aşamalı olarak” gerçekleşeceğini ve kullanıcıların yeni özellikleri resmi olarak kullanıma sunulmadan önce test etmelerine olanak tanıyacağını, ancak Wikipedia’nın masaüstü sürümünün tüm görünümünü 2021 sonuna kadar yeniden tasarlamayı planladığını duyurdu. Mobil sürümün aynı yeni tasarımı alıp almayacağını söylemedi.

İLGİLİ HABERLER